SCHMIDT: REFERENDUM SE NEĆE DOGODITI. DODIK NIJE NI SULTAN NI CAR

VIJESTI

U Banjoj Luci mu je prošle sedmice zaprijećeno i hapšenjem ako slučajno dođe: bio je jučer, razgovarao sa biskupom Komaricom, a danas je naš gost u podcastu Direktno sa Vildanom Selimbegović

Punim imenom Hans Christian Friedrich Schmidt visoki je predstavnik u Bosni i Hercegovini. Po zanimanju pravnik koji se bavio advokaturom, u politici je još od studentskih dana, a naše olimpijske 1984. biran je za vijećnika u svom rodnom Oberznennu, kada je bio i član okružnog vijeća.

U Njemačkoj je ubilježio impozantnu političku karijeru, bio je savezni ministar, član Bundestaga, u više navrata parlamentarni državni sekretar, bavio se hranom, odbranom i vanjskim poslovima, a njegova je karijera ozbiljno vezana za Balkan: u više navrata bio je izvjestilac za naše prostore, prvi puta još u doba kancelara Helmuta Kohla.

Kada je došao kao visoki predstavnik u našu zemlju, tražili smo akciju, a kad smo je dobili uzvratili smo reakcijom: zbog intervencija u izborni zakon, oko koga su se domaće političke snage godinama dogovarale da se ne dogovore, organizirani su protesti u Sarajevu, sve drugo dočekano je napadima iz Banje Luke, gdje mu je prošle sedmice zaprijećeno i hapšenjem ako slučajno dođe: bio je jučer, razgovarao sa biskupom Komaricom piše Oslobođenje.

U pismu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koje je uputio članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra “generalnom probom” predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno.

U istom pismu visoki predstavnik je spomenuo kako je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele, prenosi Fena.

Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica, već linija razgraničenja između entiteta Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine.

Schmidt je u pismu Cvijanović napisao da je kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položila svečanu zakletvu da ćete poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i promovirati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.
Međuentitetska linija nije granica

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Dodao je da što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele.

“Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica, već linija razgraničenja između RS-a i Federacije. Povezivanje termina ‘granica’ s RS-om kao ‘državom’ jasno znači da javno stvarate pogrešan dojam da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opći okvirni sporazum za mir”, navedeno je u pismu.

Posljedice ovih neodgovornih izjava najviših dužnosnika Bosne i Hercegovine već se mogu vidjeti na billboardima širom RS-a, smatra Schmidt.

Visoki predstavnik je dodao da nazivanje ovih insceniranih protesta od 1. septembra “generalnom probom” predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo opasno je samo po sebi.

“Protesti koji su inscenirani u međuvremenu već su neprihvatljiv slijed događaja nakon Vašeg izjašnjavanja.”

Schmidt je Cvijanović podsjetio i na njenu obavezu pune provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa.
RS je entitet u okviru suverene BiH

“Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju s visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih naroda ne samo da je eksplicitan, nego ne ostavlja mjesta ni dvojbama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanoga visokog predstavnika.”

Kao visoki predstavnik, pozvao je Cvijanović da korigira svoj stav i da ne postupa na način koji bi predstavljao ili pridonio kršenju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kojeg je dužna podržavati.

“Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti RS-a, entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine, u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovi Ustava Bosne i Hercegovine.”

Schmidt je u pismu Cvijanović pozvao na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti njene funkcije.

CH