Sebija Izetbegović bit će smijenjena. Ni bolovanje je ne može spasiti

VIJESTI

Naš izvor s KCUS-a je razbio zabludu o tome da “Sebija Izetbegović ne može biti smijenjena, jer je bolovanju”

Sebija Izetbegović vjerovatno će biti smijenjena 27. novembra sa dužnosti generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), za kada je zakazana druga sjednica novog saziva Upravnog odbora ove instutucije.

Prema saznanjima Raporta, Upravni odbor je pažljivo vukao svaki korak u slučaju “Izetbegović”, vodeći računa da bude ispunjena svaka pravna pretpostavka za ono što bi trebalo uslijediti za sedam dana, a to je smjena na direktorskoj funkciji u KCUS-u.

Nije prekid radnog odnosa

Naš izvor s KCUS-a odmah je razbio zabludu o tome da “Sebija Izetbegović ne može biti smijenjena, jer je bolovanju”.

“Ona jeste trenutno na bolovanju, ali može biti smijenjena. Ovdje nije riječ o prekidu radnog odnosa, nego menadžerskog ugovora.

Radnik ne može biti otpušten tokom perioda koji je na bolovanju ili trudničkom dopustu, ali, ponavljam, ovdje nije slučaj o otkazu ugovora o radu.

Mislim da tu nema nikakve nepoznanice”, navodi naš izvor, naglašavajući da su ispunjene svi uvjeti za razrješenje Sebije Izetbegović.

Upravni odbor KCUS je još 30. oktobra zvanično pokrenuo proceduru smjene direktorice.

Rok još teče

Tada je počeo teći rok od osam dana za njeno eventualno izjašenjenje na ovu odluku KCUS-a, a taj rok s kraja oktobra još nije istekao zbog raznih proceduralnih igara, mada smo debelo u drugoj polovini novembra!

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Prema proceduri, nije još prošlo osam dana, mislim da istječe u četvrtak u ponoć. Sačekat ćemo do petka ili subote, ako eventualno stigne poštom”, naglaša naš sagovornik.

U eventualnom izjašnjenju, supruga predsjednika SDA i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo bi se trebali očitovati o razlozima koje je Upravni odbor naveo za njenu smjenu.

“Razlozi su vrlo jasni, dovoljan je samo jedan – taj je da ona ne ispunjava osnove zakonske kriterije za obnašanje ove funkcije, jer nema zvanje profesora i doktora nauka”, kaže izvor Raporta.

Naglašava da u ovom momentu ne postoji nijedan formalni razlog koji bi mogao omesti provođenje procedure smjene Sebije Izetbegović sa pozicije direktorice, ako to bude većinski stav članova Upravnog odbora KCUS-a.

Njen mandat traje do 9. januara 2024. godine.

Kakav ugovor ima Izetbegović?

A kakav mendžerski ugovor sa KCUS-om ima direktorica Izetbegović?

Mnoge je šokirala informacija koju je Raport prvi objavio – da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović tokom prošle godine naplatila najveću mjesečnu plaću od skoro 8.500 KM.

Tako su revizori su utvrdili da prosječna neto plaća prije oporezivanja na KCUS-u iznosi 1.873 KM, a da je najvišu pojedinačno isplaćenu plaću u 2022. godini dobila generalna direktorica KCUS-a u iznosu od i 8.497 KM.