ŠEF NATO-a JENS STOLTENBERG NAJAVLJUJE TRILATERALU: “Turska, Švedska i Finska održat će sastanak…”

“Turska, Finska i Švedska održaće u martu sastanak na kojem će razgovarati o pristupanju dvije nordijske zemlje NATO-u”, objavio je šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg se danas obratio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Estonije Kajom Kallas i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u estonskoj prijestolnici Talinu, prenosi Anadolija.

Stoltenberg je istakao da je “imao dobre razgovore sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom” tokom njegove prošlosedmične posjete Ankari.

“Dogovorili smo se da ponovo započnemo pregovore i da sazovemo trilateralni sastanak između Finske, Švedske i Turkiye u sjedištu NATO-a sredinom marta pod mojim pokroviteljstvom”, kazao je.

Stoltenberg je rekao da će tri strane razgovarati o tome “kako završiti proces pristupanja” obje države.

Također je pozdravio odluku mađarskog parlamenta da sljedeće sedmice započne proces ratifikacije protokola o pristupanju u NATO-u dvije nordijske zemlje.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Tirske, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obvezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više

NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više