ŠEF NATO-a JENS STOLTENBERG NAJAVLJUJE TRILATERALU: “Turska, Švedska i Finska održat će sastanak…”

VIJESTI

“Turska, Finska i Švedska održaće u martu sastanak na kojem će razgovarati o pristupanju dvije nordijske zemlje NATO-u”, objavio je šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg se danas obratio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Estonije Kajom Kallas i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u estonskoj prijestolnici Talinu, prenosi Anadolija.

Stoltenberg je istakao da je “imao dobre razgovore sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom” tokom njegove prošlosedmične posjete Ankari.

“Dogovorili smo se da ponovo započnemo pregovore i da sazovemo trilateralni sastanak između Finske, Švedske i Turkiye u sjedištu NATO-a sredinom marta pod mojim pokroviteljstvom”, kazao je.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Stoltenberg je rekao da će tri strane razgovarati o tome “kako završiti proces pristupanja” obje države.

Također je pozdravio odluku mađarskog parlamenta da sljedeće sedmice započne proces ratifikacije protokola o pristupanju u NATO-u dvije nordijske zemlje.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Tirske, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obvezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.