ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ JE POSLJEDNJI “TIHIĆ SDA-OVAC”: NAROD GA PODRŽAVA

VIJESTI

Šemsudin Mehmedović, istaknuti član tešanjske SDA kao kandidat za državni Parlament je po još do kraja neobrađenim rezultatima dobio više od 27.000 glasova, čime je dokazao da je prilično popularan među glasačima koji biraju SDA.

Težak poraz Bakira Izetbegovića u utrci za člana Predsjedništva BiH naveo je javnost da razmisli kakav će biti njegov položaj kao lidera SDA pogotovo nakon što je već jasno da će stranka ostvariti puno bolji rezultat nego Izetbegović lično.

Mehmedović je posljednji pripadnik tzv. Tihićeve struje u SDA koji ne samo da je ostao u stranci nego je uspio da ostvari i odličan izborni rezultat. Drugi članovi “Tihićeve struje” koji su napustili stranku doživjeli su apsolutnu političku marginalizaciju. Tako je Senad Šepić koji je sa Nezavisnim blokom na izborima nastupio kao dio Koalicije Država ostao bez ijednog mjesta u nekom od parlamenata.

Podsjećamo, u SDA je dugo tinjao sukob između Bakira Izetbegovića i Sulejmana Tihića, a nakon što je Izetbegović 2015. godine postao predsjednik stranke sve je kulminiralo kada je 2017. godine grupa zastupnika u državnom parlamentu koju su činili Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Šemsudin Mehmedović istupila iz kluba SDA i formirala vlastiti klub. Dok su Šepić, Sokolović i Ahmetović napustili/isključeni iz SDA, Mehmedović je ipak ostao dio stranke.

Gostujući nedavno u jutarnjem programu N1, Mehmedović je komentarisao izborni rezultat Izetbegovića rekao da ovaj ima saradnike koji mu ne pričaju istinu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Mislim da su članovi i simpatizeri SDA, kao i građani BiH, žrtvovali Izetbegovića zarad države. Mi smo uvijek proklamovali da nam je država važnija od stranke”, rekao je Mehmedović, a o poziciji Izetbegovića unutar stranke rekao da treba napraviti dubinsku analizu.

“Glasovi u politici jesu najegzaktnije mjerilo, ali moramo posmatrati i trenutak u kojem živimo. SDA je velika stranka koja ima izuzetno dobre kadrove koji ju mogu voditi”, kazao je Mehmedović.

Zanimljivo je da je u Tešnju gdje se nalazi baza Mehmedovića, Izetbegović bio tek treći po broju glasova i osvojio 4.059, dok je Mehmedović u Tešnju imao 6.104 glasa.

Prema tome Mehmedović je preostao jedini pripadnik poražene Tihićeve struje unutar SDA koji ne samo da ostvaruje dobre rezultate nego i javno upućuje savjete predsjedniku stranke vezano za njegove saradnike, potpredsjednike.

I dok se u javnosti špekulira da li bi Mehmedović mogao pokazati ambiciju za preuzimanjem stranke, dosadašnja praksa i generalno stanje u SDA ne upućuju da je to izvodiva opcija. Mehmedović uistinu uživa podršku tešanjske SDA, ali je teško reći da li ima ikakav utjecaj na naprimjer sarajevsku ili tuzlansku SDA.

U protekle tri ili četiri godine SDA je iznutra doživjela brojne turbulencije i relativno smirila unutarstranačka previranja, tako da je trenutno jako teško očekivati da će se pojaviti neko ko bi mogao pokazati interes za preuzimanje stranke.