Kategorije
VIJESTI

Šest mladića iz Zadra silovalo tinejdžericu (15). Osuđeni su, evo koliko su dobili

ŠESTORICA mladića iz okolice Zadra u petak su na Županijskom sudu nepravomoćno osuđena zbog višekratnog seksualnog zlostavljanja tada 15-godišnje djevojčice iz njihova mjesta. Četvorici su izrečene zatvorske kazne, dok dvojica neće iza rešetaka.

Prvookrivljeni je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni od dvije godine i šest mjeseci, trećeokrivljeni kaznu od tri godine, a četvrtookrivljenik godinu dana zatvora. Za ostalu dvojicu izrečena je uvjetna kazna. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada uz obavezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

Silovali je od 15. godine
U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan. Jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Optužnicom im se stavljalo na teret počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prema žrtvi posebno ranjivoj zbog dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoće, invaliditeta, teške tjelesne ili duševne smetnje, za što je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Prijetili joj
Optuženi su i za više teških kaznenih djela protiv spolne slobode odnosno prema bliskoj osobi, za što je kazna od tri do deset godina zatvora, te više kaznenih djela bludnih radnji na osobito okrutan i ponižavajući način, s predviđenom kaznom do tri godine zatvora. Tereti ih se i za dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju na štetu djeteta, za što je predviđena kazna od tri do 12 godina zatvora.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom, čime su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Čitanje mučnih detalja ovog slučaja u sudnici je trajalo duže od pola sata, kao i obrazloženje presude sutkinje Sandre Radanović. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud je taj zahtjev odbio kao neosnovan.

Diljem Hrvatske bili su organizirani prosvjedi “Pravda za djevojčice” čiji je povod bio puštanje iz istražnog zatvora osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Index.hr