SINDIKAT PROFESIONALNIH FUDBALERA BiH: Zmajevi ne žele igrati protiv Rusije, smijenite Džemidžića i Komitet za hitnost

Vijest da je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine jučer potvrdio igranje utakmice protiv Rusije uzburkala je javnost u našoj zemlji, ali i šire.

Svi su zgroženi odlukom čelnika FSBiH da putuju na noge Rusiji, zemlji koja je izvršila agresiju na Ukrajinu. Oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH), čije saopćenje prenosimo u cijelosti.
– Sindikat profesionalnih fudbalera BiH jučer se obratio Fudbalskom BiH, a u toku dana putem službene web stranice Fudbalski Savez potvrdio je odigravanje utakmice sa Rusijom u mjesecu Novembru tekuće godine.

Cjelokupnoj bh. javnosti postalo je nakon jučerašnjeg dana i više nego jasno da je trenutno rukovodstvo FS BiH isključivo vođeno političkim interesima. Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se na bilo koji način opravdati kao sportska. Jasno je, da je to jedna politička odluka, Fudbalskog Saveza obojenog u brojne političke motive.

Dok krovne Svjetske i Evropske fudbalske asocijacije (FIFA & UEFA) nameću razne sankcije, izbacuju Rusiju i timove iz te zemlje sa takmičenja, rukovodstvo FS BiH odlučilo je da upravo naša zemlja bude prva Evropska zemlja, koja će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, nakon što je Rusija započela agresiju nad Ukrajinom i počinila brojne zločine. Ugled bh. fudbala trajno je narušen, šteta je napravljena igračima, njihovoj reputaciji, mogućnostima za napredak u karijeri i bez obzira da li se susret odigrao ili ne, bh. fudbal imati će trajne posljedice.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u neprestanom je kontaktu nakon jučerašnjeg dana sa Svjetskom Unijom Fudbalera (FIFPRO), te sa brojnim bh. reprezentativcima, koje ohrabrujemo da javno istupe i daju svoj komentar na trenutnu situaciju, koja je napravljena, uoči nadolazećeg reprezentativnog okupljanja. Edin Džeko, Miralem Pjanić, Anel Ahmedhodžić već su putem svojim profila na društvenim mrežama oglasili, poručivši da ne žele učestvovati u takvoj utakmici, a s obzirom na to da je susret planiran u terminu koji nije uvršten u međunarodni kalendar, igrači se ne moraju odazvati.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva Izvršni odbor FS BiH da smijeni članove Komiteta za hitnost, koji su donijeli sramotnu odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, te da razriješi dužnosti Generalnog sekretara Adnana Džemidžića, koji je sproveo takvu odluku.

Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste pomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. fudbala, zbog poteza FSBiH.

Također, pozivamo bh. javnost, navijačke skupine, istaknute sportiste da osude poteze Fudbalskog Saveza i da trajno udaljimo politiku iz bh. fudbala – saopćeno je iz Sindikata.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više