ŠINTORI NA POFALIĆIMA NEHUMANO HVATAJU PSE, GRAĐANI OGORČENI

Ogorčeni građani na društvenim mrežama dijele video na kojem, za sada nepoznati radnici, u naselju Pofalići na nehuman način hvataju psa.

Kako kaže za Faktor sagovornica, ovo nije prvi put da se zabilježi nehumano hvatanje pasa lutalica te da se uprkos reakcijama ogorčenih građana ništa ne mijenja.

Na snimku se može vidjeti kako jedan muškarac hvataljkom prvo vuče psa za jednu šapu dok se on pokušava spasiti, ne pokazujući znakove agresivnosti već tako izložen velikom strahu skakuće uokolo i cvili, dok mu drugi muškarac hvataljku stavlja na glavu i vuče ga do automobila.¸

Zbog činjenice da je 2016. godine objavljen video na kojem, kako su prenijeli mediji, uposlenici Higijenskog servisa KJKP Rad na identičan način hvataju psa, pozvali su KJKP Rad da potvrde da li se i ovaj put radi o njihovim radnicima.

– Ne bih mogao potvrditi da se radi o radnicima Higijenskog servisa. Naši radnici nose narandžasto-zelene kombinezone, a ovi na snimku imaju plave – kazao je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić, iako su radnici na snimku iz 2016. godine također imali plavi kombinezon, a za koje je tada N1 naveo da su uposlenici Higijenskog servisa.

Osim činjenice da je praksa hvatanja pasa u KS nehumana, ona predstavlja i kršenje Zakona i Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi.

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja članom 3. je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu. Člankom 19. Pravilnika o utemeljivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati higijenski servisi navodi se da hvatanje i prijevoz napuštenih životinja koje se uklanjaju s javnih površina vrše za to osposobljene osobe, uz primjenu odgovarajući opreme, dok je članom 318. Krivičnog zakona FBiH ovako postupanje pri hvatanju životinje koje se može vidjeti na videu, definiše kao krivično djelo.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više

RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više