SIPA IH UHAPSILA JUČER: Optužena sedmorka u slučaju “Štrpci” proglašena krivom za ratni zločin, dobili po 13 godina robije

VIJESTI

U toku je izricanje presude pred sudom BiH u predmetu Luka Dragičević i ostali (slučaj ratnog zločina u Štrpcima), a kako saznajemo, sedmorica optuženih proglašeni su krivim i osuđeni na po 13 godina zatvora.

Izricanju presude prisustvovali su članovi porodica žrtava, a presuda je prvostepena.

Podsjećamo, optuženi su Luka Dragičević, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović, koji su jučer uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Oni su optuženi su za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici ove čete.

Podsjećamo, zločin u Štrpcima desio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Putnici su nakon toga likvidirani.

(Klix.ba)