SKANDALONA PREPORUKA SLAVE KUKIĆA: “Alkalaja treba opozvati u roku od sedam dana!”

VIJESTI

Akademik Slavo Kukić pridružio se medijskoj kampanji Dnevnog avaza protiv ambasadora BiH u New Yorku, Svena Alkalaja, jer se na sjednici Vijeća sigurosti BiH kritički osvrnuo na poteze šefa OHR-a Christiana Schmidta vezane za izborno zakonodavstvo.

Kukić je rekao da je zasjedanje Vijeća sigurnosti svijetu potvrdilo na stotine puta do sada ponovljene sudove kako BiH ima politiku koja nema nikakve veze s elementarnom mudrošću i koja je može samo udaljavati, nikako i približavati sistemu vrijednosti demokratskih država i društava.

“U pitanju je nastup zbog kojega bi gospodin Alkalaj trebao biti povučen u roku od sedam dana, a ne da nastavlja u svijetu širiti sliku o BiH koju, uz sve što nam se događa, ona ne zaslužuje. Ataci na visokog predstavnika, recimo, taman i da su utemeljeni, a nisu, ne smiju se događati pred najvišom institucijom svjetske zajednice, tim prije jer iza njega stoje SAD, EU, zemlje koje su i danas živi zid pred naletima na BiH i njezin suverenitet”, kazao je Kukić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prema Kukićevom stavu, bosanski političari bi na svaki potez “nepogrešivog” OHR-a, trebali nijemo klimati glavom, čak i kada izlaze sa skandaloznim politikama koje dugoročno vode disoluciji BiH. Jednu takvu odluku OHR je nametnuo 2002. godine, kada su usvojena asimetrična ustavna rješenja o konstitutivnosti naroda na cijelom prostoru BiH.

Tada je Federacija BiH pretvorena u zajednicu tri ravnopravna, konstitutivna naroda, pri čemu svavaki od tri naroda ima na raspolaganju institucionalne instrumente (veto) zaštite kolektivnih prava. Istovremeno, Republika Srpska je i dalje ostala entitet većinskog, srpskog naroda, u kojem manjinski narodi ni na koji način ne mogu zaštititi svoja kolektivna prava, kao što je na primjer pravo na upotrebu maternjeg jezika.

Takvo nakaradno rješenje prošlo je između ostalog i zato što su bosanski politčari “mudro” šutili da se, ne daj Bože, ne bi zamjerili međunarodnoj zajednici.

(S.B.)