Kategorije
VIJESTI

SKANDALOZNA TVRDNJA ĐORĐA RADANOVIĆA: “Bošnjaci žele državu bez Srba i Hrvata!”

 

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je koncept izmjena Izbornog zakona BiH Christiana Schmidta i način raspodjele mandata u Domu naroda Federacije BiH (FBiH) usmjeren na to da bošnjačke stranke uzmu srpske mandate.

Radanović je u izjavi Srni rekao da to osmišljeno tako što su na liste SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a, SDBiH-a, NS-a na visoka mjesta stavljene osobe koje su se samo izjasnile kao Srbi, a čiji je identitet upitan.

“Bošnaci žele državu bez Srba i Hrvata”, tvrdi Radanović, koji ovu tešku optužbu potkrijepljuje činjenicom da se na izbornim listama SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a, SDBiH-a, NS-a, i to na visokim mjestima, nalaze i Srbi i Hrvati!

“Prvi put u BiH je samo najavljeno da se može dogoditi da samozvani visoki predstavnik donese odluku koja nije 100 posto u korist Bošnjaka, a, prema najavama, to može pomoći da Hrvati u FBiH ostvare svoja prava i odmah su se mobilizirale sve bošnjačke političke stranke”, rekao je Radanović.

Kazao je da Schmidt želi protupravno nametnuti Srbima cenzus od tri posto jednog naroda u jednom kantonu u FBiH, jer 56.550 pravoslavnih Srba, koliko ih je prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo u FBiH, treba izabrati 17 izaslanika u Dom naroda FBiH.

Prema njegovim riječima, 7.058 Srba živi u Tuzlanskom kantonu, što čini 12,48 posto svih Srba u FBiH i to je minimalno da taj kanton daje dva Srbina u Dom naroda FBiH.

On je pojasnio da bi tako 5.543 Srba koji žive u Zeničko-dobojskom kantonu što je 9,8 posto cjelokupne srpske populacije u FBiH, izabralo jednog srpskog izaslanika u Dom naroda.

Radanović je naveo i da je u Kantonu Sarajevo popisano 13.300 Srba, što je 23,51 posto srpske populacije u FBiH, što čini minimalno četiri srpska izaslanika u Domu naroda iz Kantona Sarajevo, te dodao da će po Schmidtovim najavljenim pravilima Kanton Sarajevo dati četiri izaslanika u klub Srba.

“U Srednjobosanskom kantonu je 3.043 Srba, što je 5,38 posto svih Srba u FBiH, a što je dovoljno da dobiju jedno mjesto u Domu naroda FBiH, dok će 6.432 Srba iz Hercegovačko-neretvanskeog jantonae, što je 11,37 posto svih Srba u FBiH, imati pravo na dva mandata”, rekao je.

U Bosansko-podrinjskom kantonu, kaže Radanović, popisano je 885 Srba, što je 1,56 posto srpske populacije u FBiH, tako da Goražde neće dati nijednog Srbina u Dom naroda FBiH, kao ni Posavska županija gdje je popisan 831 Srbin.

U Livanjskom kanzonu je popisano 10.905 Srba, što je 19,28 posto svih Srba u FBiH, što znači da će u Domu naroda FBiH biti tri izaslanika iz Drvara, Grahova, Glamoča.

Unsko-sanski kanton će dati dva izaslanika iz reda srpskog naroda, jer je u tom kantonu popisano 8.452 Srba, što čini 14,94 posto svih Srba u FBiH.

Radanović je ocijenio da će za preostala dva mandata “Schmidt osmisliti pravnu formulaciju kako bi ih dobile bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu”.