Sljedeće sedmice počinje suđenje u procesu protiv Dževada Avdičevića “Babka” i ostalih za zločin ubistva zarobljenika

Početak suđenja u predmetu protiv Boška Unčanina, Dragana Despota i Marinka Miljevića planiran je u srijedu, 7. septembra.

Prema optužnici potvrđenoj u decembru 2020. godine, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1. juna 1992. u mjestu Velagići, u općini Ključ, zajedno s drugim osobama a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje, istjerali vani civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

U četvrtak, 8. septembra, zakazan je početak obnovljenog suđenja Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću. Njima je ranije Apelaciono vijeće Državnog suda u osuđujućem dijelu ukinulo nepravosnažnu presudu te im odredilo ponovno suđenje.

Oni su zajedno s Rankom Babićem bili optuženi kao nekadašnji pripadnici VRS-a te osuđeni na ukupno pet godina zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. godine u zaseoku Bukvik kod Prijedora. Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajući dio presude prema kojoj je Ranko Babić oslobođen optužbe, a Bilbija i Adamović oslobođeni jednog dijela optužbe.

Početak suđenja zakazan je i u predmetu protiv Dževada Avdičevića, Ahmeda Hadžajlića i Izeta Ikanovića – u petak, 9. septembra. Oni su ranije negirali krivicu za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine, dok optuženi Muharem Efendić zbog zdravstvenih razloga nije pristupio ročištu.

Pred Sudom BiH je u ponedjeljak, 5. septembra, planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Jure Kordića i osmorice optuženih za zločine koje su u Mostaru tokom 1993. i 1994. godine počinili kao pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dok je u utorak, 6. septembra, planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva u predmetu protiv Ratka Đurkovića, kojem se sudi za napad izveden u julu 1992. godine na Tursunovo Brdo u općini Ugljevik.

Iznošenje završne riječi Odbrane Momčila Tešića planirano je u srijedu, 7. septembra. On je optužen kao bivši pripadnik Vojne policije za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Zvorniku, Kotor-Varoši, Bosanskoj Gradiški, Doboju, Tesliću, Vitezu, Višegradu, Bratuncu, Kalinoviku, Orašju, Donjem Vakufu, Foči, Vlasenici, Ilijašu, Sokocu, Vogošći, Hrasnici kod Sarajeva, Lukavcu, Bosanskom Novom i Vitezu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više