Kategorije
VIJESTI

Šok u jutarnjem programu srbijanske televizije Tanjug. Bivši urednik RTS-a: Na današnji dan izvršen je genocid u Srebrenici!

Veliku pažnju srbijanske javnosti izazvala je izjava bivšeg urednika RTS-a Milorada Komrakova u jutarnjem programu televizije Tanjug.

Komkrakov je kazao da je danas 11. juli i da je vrijeme da svi priznaju genocid u Srebrneici.

“Danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama”, istakao je bivši urednik RTS-a u jutarnjem programu na televiziji Tanjug čiji je voditelj zajedno sa Zoranom Ostojićem, bivšim članom LDP-a, prenosi Blic.

Komrakov je temom o Srebrenici započeo jutarnji program i izazvao veliku pažnju javnosti koja nije očekivala tako otvoren stav nekadašnjeg urednika informativnog programa RTS-a u vrijeme kada je NATO bombardovao glavni grad Srbije.

“Ostojiću, slažemo se da je Novak Đoković vijest dana, tu nema dileme”, upitao je Komrakov, najprije, kolegu na početku jutarnjeg programa i dobio odgovor:

“Jeste to skoro i da nije vijest”, konstatovao je Ostojić.

Zatim je Komrakov nastavio:

“Da, više smo navikli na to. Pošto imamo veliku temu o Novaku danas. Ja mislim da je red da podsjetimo, premda će to naše vijesti zabilježiti, i da kažemo gledaocima da je danas jedan tužan dan. Ipak, danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama”, naglasio je Komrakov.

Potom se Ostojić nadovezao i podsjetio da je 11. juli dan sjećanja na genocid u Srebrenici u cijeloj Evropi i da je Evropski parlament donio 2009. godine rezoluciju o tome.

“Mnogi parlamenti su usvojili svoje rezolucije. Parlament Srbije je usvojio 2010. godine svoju rezoluciju u kojoj zločine u Srebrenici osuđuje na način na koji je to uradio Međunarodni sud pravde po tužbi BiH koja je Srbiju tužila za genocid. Taj sud donio je presudu da se desio genocid, ali da Srbija nije kriva. Mnogi to zaboravljaju i pokušavaju da prebace krivicu Srbiji. Zaboravljaju da zločine vrše pojedinci…”, rekao je Ostojić, prije nego što ga je Komrakov prekinuo još jednim iznenađujućim, građanskim stavom:

“Pojedinci u ime države”, podvukao je Komrakov.

Ostojić se donekle složio i rekao da su u slučaju Srebrenice Karadžić i Mladić izjavili da nisu postupali u ime države.

Na kraju je Komrakov kratko zaključio:

“Sud je rekao svoje!”

Naravno, stav bivšeg direktora RTS-a nije mogao da prođe nezapaženo na društvenim mrežama.

“Kad može Komrakov da prizna genocid u Srebrenici, može svako”, napisao je jedan tviteraš.

raport.ba

Napišite Komentar..