ŠOKANTAN PREOKRET NA SJEVEROISTOKU UKRAJINE: Rusi masovno bježe s okupiranog teritorija (VIDEO)

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkiv bio je najteži poraz Moskve od marta, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, s hiljadama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe municije i opremu.

Državna novinska agencija TASS prenijela je izjavu ruskog ministarstva odbrane koje je naredilo vojnicima da napuste ovo područje kako bi se pridružili operacijama u susjednom Donecku.

Šef ruske administracije na područjima u Harkivu koje kontrolira rekao je svim stanovnicima da se evakuiraju i pobjegnu u Rusiju kako bi “spasili živote”, izvijestio je TASS. Očevici su opisali saobraćajne gužve i kolone automobila u bijegu s teritorija pod kontrolom Rusije.

Ukrajinski zvaničnici još uvijek nisu potvrdili da su ponovno zauzeli Izjum, ali je šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, objavio fotografiju vojnika u njegovom predgrađu.

Vijest o ruskom povlačenju uslijedila je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe zauzele grad Kupjansk dalje na sjeveru, jedino željezničko čvorište koje opskrbljuje cijelu rusku frontu preko sjeveroistočne Ukrajine. Taj potez ostavio je hiljade ruskih vojnika iznenada odsječenim na dijelu ratišta na kojem su se vodile neke od najžešćih bitaka u ratu.

Znakova problema za Rusiju bilo je i drugdje duž njezinih preostalih položaja na istočnom frontu, pri čemu su proruski zvaničnici priznali i poteškoće na drugim lokacijama, dok su Ukrajinci nagovještavali daljnji napredak.

Prije nekoliko dana kijevske su snage probile liniju ratišta i od tada su ponovno zauzele desetine gradova i sela u brzom mehaniziranom napadu, napredujući desetak kilometara dnevno.

Ukrajinski zvaničnici su rano u subotu objavili fotografije svojih vojnika koji podižu plavo-žutu ukrajinsku zastavu ispred gradske vijećnice u Kupjansku, čije se osvajanje pokazalo kao odlučujući udarac za ruske garnizone koje je opskrbljivala gradska željeznica.

“Kako bi se postigli ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa, odlučeno je da se ruske trupe koje se nalaze oko Balaklije i Izjuma moraju pregrupirati u svrhu povećanja napora u smjeru Donjecka”, prenio je TASS neuvjerljivu izjavu ruskog ministarstva obrane.

Ruske snage Balakliju su napustile prije nekoliko dana. Ukrajinske snage su danas konačno uspostavile potpunu kontrolu nad tim gradom, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

U Hrakove, jednom od desetak sela ponovno osvojenih u ukrajinskom napredovanju, Reuters je vidio spaljena vozila označena slovom “Z”, koje simbolizira rusku invaziju.

Kutije još uvijek pune municije su na položajima koje su Rusi napustili u očitoj žurbi bile razbacane zajedno sa smećem.

“Zdravo svima, mi smo iz Rusije”, stajalo je ispisano sprejom na zidu. Tri tijela ležala su u dvorištu u bijelim vrećama.

Regionalni načelnik policije Volodimir Timošenko rekao je da je ukrajinska policija prethodnog dana ušla i provjerila identitete lokalnih stanovnika koji su pod ruskom okupacijom živjeli od drugog dana invazije.

“Prvi cilj je pružiti pomoć svima kojima je potrebna. Sljedeći zadatak nam je dokumentirati zločine koje su ruski osvajači počinili na teritorijima koje su privremeno okupirali.” 

Iznenadno rusko napuštanje ratišta južno od Harkiva bila je najveća transformacija bojnog polja od propasti prvog ruskog napada na Kijev.

Ruske snage su se na početku rata odlučno borile da zauzmu Izjum, a zatim su grad koristile kao logističku bazu za jednu od svojih glavnih kampanja – višemjesečni napad sa sjevera na susjednu regiju Donbas.

Nešto istočnije, ukrajinski zvaničnici nagovijestili su mogući pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole nad Lisičanskim, koji je Moskva zauzela u julu nakon višesedmičnih borbi u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

Ukrajinski mediji prenijeli su riječi ukrajinskog regionalnog guvernera Serhija Gaidaija koji je kazao da je ukrajinska vojska primijećena na periferiji grada.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
HAFIZ SEFERAGIĆ: POST NIJE PROPISAN RADI DIJETE I TJELESNOG ZDRAVLJA, VEĆ ZBOG BOGOBOJAZNOSTI

Muslimani širom svijeta dočekali su početak svetog mjeseca ramazana sa akšamskim ezanom. Kako navode brojni vaizi ramazan je nesumnjivo najvrjedniji Pročitaj više

POSEBNA ČAR I U SREBRENICI: EZANI ODZVANJALI SA 11 OBNOVLJENIH DŽAMIJA

Govoreći o ramazanu u Srebrenici i planiranim ramazanskim aktivnostima, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić naglasio je Pročitaj više

SIN OBJAVIO OGLAS KOJI JE SVE ŠOKIRAO: POKLANJAM KUĆU, U INAT MAJCI

Nesvakidašnji oglas šokirao je mnoge. Muškarac iz Niša objavio je na društvenim mrežama da poklanja pola porodične kuće koja se Pročitaj više

Bruce Dickinson: Ko će na mene pucati? Ne znam jesam li bio glup ili lud

Dok su ponudu da sviraju u gradu pod opsadom odbili Motorhead, Rolling Stonesi, Metallica, samo je Iron Maidonov pjevač Bruce Pročitaj više