Kategorije
VIJESTI

SRAMOTAN ČIN SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: U Bijeljini održan parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću

Iz organizacije kažu da su na ovaj način željeli odati počast vođi, ali i svim pripadnicima ovog pokreta

Parastos četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, u povodu obilježavanja 76 godina od njegove smrti, održan je u nedjelju, 17. jula, u Sabornom hramu u Bijeljini, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Osim parastosa, na “Dražin dan”, kako je manifestaciju nazvao organizator Udruženje “Kraljevina Srbija” čije je sjedište u Beogradu, a predstavništvo u bh. entitetu Republika Srpska, položeno je cvijeće na spomeniku četničkom vođi u Bijeljini.

Iz organizacije kažu da su na ovaj način željeli odati počast vođi, ali i svim pripadnicima ovog pokreta, piše Radio Slobodna Europa.

Kao mjesto održavanja skupa najprije je bio određen trg nazvan po Draži Mihailoviću u centru Bijeljine, da bi potom skup bio premješten u Saborni hram, pravoslavnu crkvu u ovom gradu.

Do odluke je došlo nakon što su političke stranke iz entiteta Federacije BiH – Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka i stranka Narod i pravda, uputile zahtjev policiji da zabrani skup na trgu.

Predstavnik organizatora iz Udruženja “Kraljevina Srbija” Branislav Tomić, za Radio Slobodna Evropa je ranije rekao da je lokacija skupa promijenjena “iz tehničkih razloga” te da će parastos biti njen jedini sadržaj.

Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom, a nakon toga je strijeljan.

Slobodna Bosna