Kategorije
VIJESTI

SRAMOTNA IZJAVA BORJANE KRIŠTO: PITANJE JE DA LI JE BIH SUVERENA DRŽAVA

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a i kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH, je kazala kako je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta jedna u nizu koja destabilizira političke prilike i unosi jednu vrstu pravne nestabilnosti u zemlji.

Smatra da ovakve odluke dovode u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine kao suverene države.

“Kad je riječ o današnjoj odluci visokog predstavnika za koju kažu da se tiče tehničkih izmjena Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa, ja bih rekla da je ovdje na sceni sve drugo, a ne integritet izbornog procesa, obzirom da se kroz ove izmjene daju ovlasti jednom tijelu za provedbu izbora, Središnjem izbornom povjerenstvu, koje je izabrano protivno zakonskoj proceduri, odnosno na netransparentan način, kazala je Krišto gostujući u Dnevniku RTVHB.

Krišto je poručila da je izborni zakon nakon ustava najvažniji pravni akt na kojem bi trebao počivati i razvijati se demokratski sistem u skladu sa ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine, iako je ono nametnuto, prema kojem BiH čine tri konstitutivna naroda i svi drugi građani.

“Ja bih ovdje podsjetila da su visoki predstavnici već nekoliko puta intervenirali kako na Ustav FBiH, tako na Izborni zakon BiH i izravno na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. I ako je išta bilo za očekivati kroz ovu današnju odluku bilo je donošenje odluke u cilju ispravljanja dugogodišnje nepravde prema hrvatskom narodu i kako bi proveli odluku Ustavnog suda BiH kako bi svaki narod birao svoje političke predstavnike u institucije gdje se štite kolektivna prava,” rekla je Krišto.

Istakla je da je žalosti da je odluka visokog predstavnika donijeta pod pritiskom bošnjačkih političkih predstavnika i u zajedničkoj režiji organiziranih protesta grupe građana na kojima su upućene riječi mržnje i uvreda prema hrvatskom narodu i prema njegovim političkim predstavnicima te se pozivalo na nasilje.

“Nadam se da su iz međunarodne zajednice nakon ovih događanja i retorike bošnjačkih političara shvatili koja je njihova krajnja namjera i kako vide budućnost Bosne i Hercegovine,” kazala je Krišto i dodala “ali još jednom, nažalost, ovakvom odlukom visoki predstavnik se i sam stavio u funkciju, podlegao je pritisku i dodatno je urušio i odnose i povjerenje i destabilizirao političke prilike u BiH”.

Podsjetimo, Schmidt je jučer nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH čime se unapređuje integritet izbornog procesa tj. stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa.

Za drugi dio izmjena, onaj politički, je ostavio još vremena domaćim političarima.

Napišite Komentar..