SRBI IZ AUSTRALIJE ŽELE TUŽITI BIH ZA NAKNADU ŠTETE ZBOG LOGORA SILOS

VIJESTI

Srpski logoraši iz logora Silos kod Sarajeva spremaju tužbu protiv BiH za naknadu štete, a inicijativa za tužbu pokrenuta je iz Australije iz Udruženja “Srpske žrtve bosanskog građanskog rata”.

Odaziv logoraša za podnošenje tužbe protiv BiH je odličan i iza njega je već stalo više od stotinu logoraša, rekao je Đorđo Šuvajlo, sekretar Udruženja i logoraš koji je proveo u logoru “Silos” 1.335 dana.

On je naveo da intenzivno tragaju za sposobnim advokatom koji će ih zastupati, navodeći da će tužba ići prema BiH i njenom federalnom dijelu.

“Sud BiH donio je presudu 10. juna 2021. godine šestorici Bošnjaka na ukupno 42 godine zatvora, zbog ilegalnog zatvaranja, svirepog mučenja i ubistava Srba u koncentracionom logoru Silos. Kako rok za naplatu odšete proizašle zbog ilegalnog zatvaranja ističe 10. juna 2024. mi smo pokrenuli akciju podizanja tužbe”, rekao je Šuvajlo za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, potencijalni tužioci, koji imaju više od 1.000 dana ilegalnog zadržavanja odlučni su ići do kraja.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

On je naveo da su Srbi u Silosu odležali više od 500 godina robije, a o golgoti koju su prošli teško je govoriti jer svaki dan bio kao zadnji u životu.

“Srbi su tučeni i mučeni. Najmasovnija tuča je bila na Spasovdan 4. juna 1992. kada su pripadnici `Zulfikar` jedinice uz odobrenje muslimanskih vlasti i organizatora, Envera Dupovca, ušli u ćelije i izvršili masovno prebijanje, gdje su Srbi ostajali bez zuba i rebara”, ispričao je Đorđe.

Period 1992-1993. godina, kaže, karakteriše nesnosna patnja izazvana uskraćivanjem i najminimalnijih količina hrane.

Napomenuo je i da su prinudno radili na izgradnji vojnih i civilnih objekata, da su tri zime sjekli, rezali i cijepali ogrevno drvo koje je otpremano u Sarajevo.

Šuvajlo kaže da je većina logoraša uz pomoć “plaćenih viza” od strane arapskog svijeta napustila BiH i nastanila se u prekookeanskim zemljama Australije u SAD.

“U Australiju se naselilo oko 130 logoraša i njihovih porodica. Danas nas ima oko 90. U Sidneju smo osnovali i registrovali logoraško udruženje”, naveo je Šuvajlo.

 

CRNA HRONIKA