Srbija, Kosovo i NATO se pripremaju za haos: Vojska je spremna!

Kosovo, Srbija i mirovne snage NATO-a pripremaju se u četvrtak za novi val etničkih napetosti, nekoliko sati nakon što je Priština objavila da će oko 50.000 etničkih Srba na sjevernom Kosovu imati dva mjeseca da srbijanske registarske oznake zamijene kosovskim tablicama.

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srbijanske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom oko tog pitanja. “Od 1. septembra (Kosovo) će…pokušati natjerati Srbe da promijene tablice….mislim da neće imati veliki uspjeh”, rekao je Vučić novinarima.

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd. No kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. jula na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD-a i EU-a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO-a koji na Kosovu ima oko 3.700 mirovnih snaga.

Ministarstvo odbrane u Srbiji, koje odbija priznati nezavisnost Kosova i smatra ga svojim sastavnim dijelom srbijanskog teritorija, saopštilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stepena borbene spremnosti angažiranih jedinica i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz administrativnu liniju”, saopštilo je ministarstvo.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a dosad nisu uspjeli riješiti to pitanje, iako su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o korištenju ličnih dokumenata.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više