Srbija poziva mlade na vojnu obuku, nudi plaću od 310 eura

VIJESTI

SRBIJANSKO ministarstvo obrane pozvalo je danas sve državljane u dobi od 19 do 30 godina da se prijave za dobrovoljnu šestomjesečnu službu s oružjem u Vojsci Srbije, a mogućnost prijave ponuđena je čak i posredstvom filijala srbijanske Pošte.

Poziv za prijavu otvoren je, kako se navodi, tijekom cijele godine, a u pozivu je istaknuto da prijavljivanje za početak prosinačkog roka traje do kraja studenog.

Mjesečna plaća od oko 310 eura
Prijavu za dragovoljce, uključujući i vojno stručno osposobljavanje za rezervne časnike, moguće je podnijeti u centrima Ministarstva obrane, nekadašnjim vojnim odjelima, na portalu sustava e-Uprave, ali i u svim filijalama Pošte Srbije.

Mladićima i djevojkama koji odluče dobrovoljno služiti vojni rok, osim stjecanja vojnih vještina i upoznavanja sa suvremenim naoružanjem i vojnom opremom, ponuđeni su i mjesečna plaća od oko 310 eura (38.000 dinara), nadoknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje te uobičajeni smještaj, ishrana, vojna odora i obuća.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ministarstvo zainteresiranima nakon služenja šestomjesečnog vojnog roka nudi i mogućnost stupanja u profesionalnu vojnu službu u Vojsci Srbije, po ubrzanoj proceduri.

Moraju nadoknaditi troškove ako odustanu
Zainteresiranima je preporučeno da detaljnije informacije potraže u specijaliziranim odjelima i na službenoj internetskoj stranici Ministarstva obrane.

U obavijesti na toj stranici navodi se da je, “u slučaju samovoljnog prekida dragovoljnog služenja vojnog roka s oružjem, vojnik dužan nadoknaditi stvarne troškove Ministarstvu obrane, sukladno potpisanom ugovoru”.

U općim uvjetima za prijem u profesionalnu vojnu službu se, uz ispunjavanje zdravstvenih kriterija, među ostalim navodi i da kandidati ne mogu biti stariji od 30 godina te da je sigurnosnim provjerama utvrđeno da mogu biti primljeni u profesionalnu vojnu službu. Prethodni uvjet je da su odslužili “vojni rok s oružjem”.

Ugovor se potpisuje “po pravilu na razdoblje od tri godine, a ovisno o potrebama službe, može se zaključiti i na kraće vrijeme, ali ne kraće od šest mjeseci”, stoji u obavijesti.