Kategorije
VIJESTI

Srebrenica je naša sramota – Borrell i Varhelyi: Evropa je tamo zakazala i to nikada ne smijemo zaboraviti

Istaknuli su kako je ruska agresija na Ukrajinu pokazala da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo

Vsioki dužnosnici Europske unije i Ujedinjenih naroda upozorili su danas kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti niti nijekati i da zločini u Ukrajini podsjećaju na zločine počinjene u ratovima na zapadnom Balkanu 1990-ih.

Uoči obilježavanja 27. obljetnice genocida što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima Srebrenice počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell te povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi su u zajedničkoj izjavi rekli kako ratna opasnost koja se ponovo nadvila nad europski kontinent podsjeća na to koliko je važan mir.

“Naša je dužnost više nego ikad da se sjećamo genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke europske povijesti”, naveli su Borrell i Varhelyi.

Istaknuli su kako je ruska agresija na Ukrajinu pokazala da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo a masovna ubijanja i ratni zločini u Ukrajini mučno podsjećaju na sve ono što se zbivalo tijekom ratova na zapadnom Balkanu 90-ih godina prošlog stoljeća.

Dužnosnici EU upozoravaju kako su sigurnost i stabilnost Europe i međunarodni poredak duboko poljuljani, pa valja odlučno ustrajati u obrani mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti.

“Europa nije zaboravila što se dogodilo u Srebrenici i našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. U Srebrenici je Europa zakazala i mi smo suočeni sa svojom sramotom”, napisali su Borrell i Varhelyi.

Dodali su kako u ovim opasnim vremenima žele vidjeti da BiH napreduje u pomirenju, prevladavanju naslijeđa prošlosti i na putu europskih integracija a njeni politički lideri moraju pretočiti riječi u djela: trebaju izabrati istinu, pravdu i suradnju umjesto straha i mržnje kako bi prevladali tragično naslijeđe prošlosti i izgradili budućnost za sljedeće generacije.

Napišite Komentar..