ŠTA ČOVIĆ UOPĆE HOĆE, MOŽE I ZNA: “HNS je samo udruženje, ovdje se može govoriti o političko-mafijaškim vezama”

Ovo je rečeno Faktoru iz kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, vezano za najavu da će privatno udruženje Dragana Čovića HNS pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama, HNS će navodno samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalem kao glavni grad Države Izrael.

Prema mišljenju Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane “radi se o jeftinom političkom triku HDZ-a i Dragana Čovića”.

“Inače važno je podsjetiti da već izvjesno vrijeme posebno od dolaska Benjamina Netanjahua na čelo izraelske vlade gaje se odnosi sa antisemitskim strankama i političkim čelnicima u Evropi. Takav pristup doveo je do zgražavanja i osude vodećih jevrejskih organizacija i uglednih jevrejskih pojedinaca. Važno je podsjetiti ko je osnivač Hrvatske demokratske zajednice, a to je Franjo Tuđman, kako je tretiran u međunarodnim krugovima, posebno jevrejskim i njegove pisanije o Drugom svjetskom ratu i Jasenovcu. Ovdje se više može govoriti o političko-mafijaškim vezama”, kaže Bećirović za Faktor.

Nadalje, skreće pažnju na spisak pravednika koji vodi muzej holokausta Yad Yashem u Jerusalemu po državama.

“Među pravednicima iz Bosne i Hercegovine polovica su Bošnjaci. Još uvijek imamo problem sa mračnim nasljeđem Nezavisne države Hrvatske (NDH) i ustaškim režimom. Hrvatska nije kažnjena za svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao što nisu ni Mađarska, Italija i zato imamo i imat ćemo ovakve situacije. Hrvatska je ‘spašena’, jer je ušla u sastav Federativne Narodne Republike Jugoslavije kao federalna jedinica, kao što je Mađarska dobila pokroviteljstvo i zaštitu Sovjetskog saveza”, podsjeća naš sagovornik.

Potcrtava i to da je “HNS udruga i nije država Bosna i Hercegovina”.

“To je još jedan primjer kako se udruga civilnog društva zloupotrebljava u ovakve i slične namjere. Imamo paradoks u Evropi da se pojedini osvjedočeni antisemiti pokušavaju predstaviti kao prijatelji Izraela i Jevreja kao naroda. Izrael kao država i njeni čelnici morat će povesti računa o tome ko su im zaista bili i ostali prijatelji i dobro razmisliti o svojim ‘novokomponiranim prijateljima'”, zaključuje Bećirović.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je krajem 2017. godine, jednostrano priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i u maju 2018. tamo prebacio američku ambasadu iz Tel Aviva.

Također, Jerusalem kao glavni grad priznale su Češka i Kosovo.

Evropska unija je upozorila tada na teške posljedice Trumpove odluke, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da je status Jerusalema “crvena linija” za muslimane.

Status tog grada je jedno od centralnih pitanja u bliskoistočnom sukobu. Izrael tvrdi da je Jerusalem njegova “vječna i nedjeljiva prijestolnica” i odbija zahtjeve Palestinaca da istočni dio Jerusalema bude buduća prijestolnica nezavisne palestinske države.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više