ŠTA PENZIONERI MOGU KUPITI SA FADILOVOM CVAJOM?

VIJESTI

Premijer FBiH Fadil Novalić je najavljivao najveće povećanje najnižih penzija, a penzioneri su ostali blago rečeno šokirani kada su dobili povišicu od samo 20 KM.

Najniža penzija za novembar će biti 445 KM (dosad 424 KM), a na sarajevskoj pijaci je penzionerka Zilka Avdić provjerila šta sve na današnjem vaktu može kupiti za 20 KM.

Penzionerka Zilka Avdić ima najnižu penziju, te prema njenim riječima, jedna preživljava.

– S tolikom penzijom jedva da se može išta. Kad se sve poplaća i kupe lijekovi, ostane jedva 200 KM za namirnice – istakla je ova penzionerka.

Na pijaci je uzela neke osnovne namirnice poput graha, buranije, paprika i malo voća.

Dodaje da je to sve za jedva dva obroka.

– Dala sam 20 KM, jedva dva ručka mogu da se naprave – kazala je penzionerka.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Odlučila je uzeti četiri krastavca, kako kaže, za salatu, za što je izdvojila 2,50 KM. Osim toga, uzela je i kilogram graha za dva obroka, a za to je izdvojila 6 KM.

Ono što joj je još bilo potrebno i što je planirala kuhati ovih nekoliko dana jesu paprike, koje, kako kaže, može na više načina spremiti, tako da je uzela kilogram i platila ih nešto više od 2,50 KM.

Zilka Avdić

Kako kaže Avdić, jedva se može kraj s krajem sastaviti, nazor se gura.

– Imam terapiju, računi se moraju platiti, tako na kraju ne ostane ništa. Samo na lijekove dam 100 KM, tu je i dedo, isto tako, i on ima terapiju. I to su sve lijekovi za plaćanje. Na račune isto dam 100 KM, nekada je to dvije do tri marke više, nekad manje, ali 100 maraka se odvoji – požalila se za Avaz Avdić.

Naime, njeno domaćinstvo se sastoji od tri člana, tako da svakog obroka mora biti dovoljno za sve.