ŠTA PIJU KUPCI IZ BIH: U FLAŠIRANIM VODAMA PRONAŠLI FEKALNE BAKTERIJE, EŠERIHIJU, UOPŠTE NISU SASTAVA KAO NA DEKLARACIJI

VIJESTI

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu predstavio Izvještaj o Monitoringu prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, uzorkovanih u razdoblju od oktobra 2021. do septembra 2022. godine.

Monitoringom je obuhvaćeno ukupno 70 uzoraka prirodnih mineralnih i izvorskih voda uzetih iz maloprodajnih objekata, od čega je 38 uzoraka ili 54 posto od domaćih proizvođača i 32, odnosno 46 posto, iz uvoza, prenosi BHRT.

Analize su pokazale da 30% flaširanih voda uopće nisu na Popisu priznatih prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u Bosni i Hercegovini. Kod 15% ispitanih flaširanih voda deklaracija nije odgovarala sadržaju uzorka dok kod 10% uzoraka nije odgovaralo prema mikrobiološkim parametrima zbog prisustva Pseudomonas aerugosa (četiri uzorka), Escherichia coli (tri uzorka). U jednom uzorku su pored Pseudomonas aeruginose izolirane i Fekalne streptokoke.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastaviće s redovnim analizama prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda kroz saradnju s proizvođačima – subjektima u poslovanju s hranom, Upravom za inspekcijske poslove na federalnom i kantonalnom niovou, Agencijom za sigurnost hrane BiH, a sve u cilju unaprjeđenja zdravlja stanovništva kroz plasiranje na tržište kvalitetnih i sigurnih proizvoda u skladu sa zahtjevima pravilnika usklađenih s Direktivama EU, navodi se u zaključku Monitoringa