Šta se krije iza velikog uspjeha Ukrajinaca? Stručnjak pojašnjava: Riječ je o rupi u ruskoj odbrani

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Ukrajinska protuofanziva je dugo bila u zastoju, a prve linije ratišta kao da se nisu pomicale. No sada je Ukrajina napravila proboj duž važnog južnog fronta kod Zaporožja.
Oružane snage uspjele su probiti prvu liniju odbrane Rusa, objavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar. Vojska, kako je rekla, nastavlja ofanzivne operacije u regiji Melitopolj, piše Deutsche Welle.

“Naše su snage imale uspjeha u blizini Novodanilivke i Novoprokopivke”, rekla je ona. To su manji gradovi u Zaporoškoj oblasti. Osim toga, Kijev je ponovno zauzeo tri četvorna kilometra u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje u kojem se vode borbe. Ukrajinska protuofenziva započela je još u junu. Kijev želi osloboditi regije Zaporožje, Donjeck, Lugansk i Herson, kao i poluotok Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

Trenutno se trupe nalaze između ruske prve i druge linije obrane na jugu, rekao je brigadni general Oleksander Tarnavskij, zapovjednik u Zaporoškoj oblasti za The Observer, nedjeljno izdanje britanskog The Guardiana. O uspjesima ukrajinske vojske oko grada Robotine već se govorilo proteklih dana. Ruske trupe trenutno pokušavaju protunapadima povratiti izgubljena područja.

Zašto je proboj bio tako težak?
Prvobitno se očekivao mnogo brži proboj, ali je napredak ukrajinske protuofanzive dugo bio ometan ogromnim minskim poljem u regiji. To je otežavalo evakuaciju ranjenika i kompliciralo napredovanje, kaže ukrajinski general Tarnavskij. A kako je za američki časopis Newsweek izjavio vojni analitičar Allan Orru, Ukrajinci nisu bili adekvatno opremljeni ili obučeni od strane NATO-a.

Zašto je proboj bio moguć uprkos svim poteškoćama?
Razlog bi moglo biti stanje ruske vojske. Prema riječima zapovjednika ruskog bataljona Aleksandra Hodakovskog, njegovi su vojnici bili pod “ekstremnim fizičkim i psihičkim stresom braneći jugoistočna područja”. Vojnici, kako je rekao, stalno su izloženi ukrajinskoj topničkoj vatri. Hodakovski je izrazio sumnju da će “iscrpljene ruske postrojbe moći odbiti buduće napade ukrajinske ofanzive na ovim prednjim sektorima”, prenosi se u izvještaju američkog think tanka za proučavanje rata (Study od War – ISW).

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Kako se procjenjuje proboj?
Prema riječima stručnjaka, proboj se može smatrati pozitivnim za Ukrajince. Ukrajinski general Tarnavskij kaže da su ruske trupe već potrošile oko 60 posto svojih resursa i vremena na prvoj liniji ratišta. Za drugu i treću liniju odbrane može se očekivati ​​samo 20 posto sredstava. Američki Institut za ratne studije ISW također je govorio o napretku ukrajinskih oružanih snaga, dok je, prema njihovoj procjeni, situacija za ruske trupe sve gora.

Nije riječ o “holivudskom proboju”, već o rupi u ruskoj odbrani, rekao je vojni stručnjak Marcus Keupp za njemački javni servis ZDF. Ta pukotina je, prema njegovim riječima, vjerovatno široka pet do deset kilometara “a oni onda kroz taj procjep transportiraju teški materijal, tj. svoje rezerve”. Ukrajinci upravo pokušavaju zatvoriti tu pukotinu. Dakle, ovo je vrlo opasan trenutak za Ruse, rekao je Keupp.

Kako bi se sve moglo dalje odvijati?
Kako je izvijestio general Tarnavskij, ukrajinska vojska ide dalje prema okupiranim gradovima Tokmaku i Melitopolju na Azovskom moru. Još nije objavljeno koliki je prostor tu do sada ponovno osvojen. Cilj je doći do Azovskog mora, udaljenog oko 90 kilometara, i presjeći ruske trupe.

Prema riječima vojnog stručnjaka Marcusa Keuppa, Tokmak je od centralne važnosti, budući da kroz ovo područje prolazi nekoliko važnih cesta i važna željeznička pruga. Tamo bi ruska logistika mogla biti presječena vrlo učinkovito, rekao je Keupp za ZDFheute. Tokmak je, kako je on rekao, nešto poput osmatračnice za područje do obale Crnog mora. Čim bi Ukrajina mogla doći do obale Crnog mora i granatirati Krim, rat bi za Ruse bio taktički izgubljen, kaže Keupp.

Prema riječima sigurnosnog stručnjaka Christiana Möllinga, Ukrajinci imaju još oko dva mjeseca prije nego što vrijeme onemogući veća kretanja. No, kako je izjavio za njemački magazin Stern, puno se dobiva ako se uspije napraviti proboj prema jugu, “tako da se pod topničkom vatrom može držati čitava kopnena masa do Azovskog mora”. To bi, kako je on rekao, otežalo opskrbu ruskih trupa.