“STANJE MU SE DRAMATIČNO POGORŠALO, ŽIVOTNO JE UGROŽEN”: Broji li svoje posljednje dane osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić?

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji u Haagu služi doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, hospitaliziran je i u “lošem je zdravstvenom stanju.

To je za AFP potvrdio njegov sin Darko Mladić.

U kratkom telefonskom razgovoru za AFP u Beogradu Darko Mladić je potvrdio informaciju tamošnjim medijima.

Kazao im je da je bivši general zbog krhkog zdravstvenog stanja već sedmicu hospitaliziran.

Najprije je bio u civilnoj bolnici u Haagu, a od četvrtka se nalazi u zatvorskoj zdravstvenoj ustanovi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MTPI) sa sjedištem u Haagu.

“Zdravstveno stanje mu je loše. Ovdje u Srbiji spreman je tim ljekara koji bi ga mogao otići vidjeti, međutim još ne znamo hoće li im biti dopušteno. Tražit ćemo dopuštenje da ga pregledaju upravo ovi ljekari”, rekao je Mladić za AFP.

Službe MTPI-ja su, na pitanje AFP-a da komentiraju informacije odgovorile kako “ne mogu komentarisati zdravstveno stanje osuđenika, jer se radi o povjerljivim informacijama”.

MTPI je u junu 2021. potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću za genocid, za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine počinjene tokom velikosrpske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1996. godine.

Proglašen je krivim za genocid zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile najmanje 8.372 bošnjačka muškarca i dječaka.

Darko Mladić je za nekoliko medija u Srbiji i BiH rekao da njegov otac boluje od “upale pluća, nakupljanja tekućine u plućima i zatajenja srca”.

“Ne znamo koji su uzroci zatajenja srca i je li Ratko Mladić možda doživio lakši srčani udar. Nismo dobili rezultate pretraga”, rekao je njegov sin za srbijanske Novosti.

Prema istome izvoru, haški osuđenik je početkom augusta imao covid, ali “bez ozbiljnijih simptoma”.

Darko Mladić kaže da se od maja zdravstveno stanje njegova oca “dramatično pogoršalo”. “U teškoj je situaciji i čini mi se da je životno ugrožen. Ne može samostalno funkcionirati i treba mu njega”, rekao je.

Ruski medicinski stručnjaci, na čije se izjave 2016. pozivala Mladićeva odbrana za vrijeme suđenja kažu da je on u prošlosti imao nekoliko lakših moždanih udara koji su prouzročili propadanje živčanog sistema.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više