Kategorije
VIJESTI

“Status Srba u Federaciji to najbolje pokazuje” Dodik tvrdi da je u BiH ponovo najezda muslimanskog nacionalizma

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas u BiH opet najezda muslimanskog nacionalizma najokorjelije vrste i da su oni jedinstveni u tome da ne treba da postoji Republika Srpska.

Nepostojanje Republike Srpske na ovim prostorima jednako je nepostojanju srpskog naroda i oni to savršeno dobro znaju – rekao je Dodik.

On je istakao da to najbolje pokazuje status Srba u Federaciji BiH gdje su trajno omalovaženi, oteta im je imovine, izgubili su svoje kuće, zeljište, svoje šume i ne mogu da dođu do svojih stanova u Sarajevu ili na nekim drugim mjestima.

Dodik je u obraćanju na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari rekao da je borba srpskog naroda te 1942. godine i 90-tih godina identična borba.

– Mi znamo da kad nemamo državu i kad nemamo svoje policajce, doktore i druge, da nemamo ni svoje slobode – istakao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska snažno atakovana od potomaka onih koji su 1942. godine ovaj narod sveli u Jasenovac i pobili.

– Oni danas kažu da nam ne treba Republika Srpska, da mi pregonimo u nečemu što je, kako oni kažu, nacionalizam, zabranjujući nam da budemo patriote, da se osjećamo, pripadamo narodu iste vjere, kulture, jezika i pisma. Oni hoće da mi budemo neka uniformisana masa građana koji nemaju svoju istoriju jer će lakše zaboraviti zločine svojih predaka ovdje i neće biti ovakvih komemoracija – ukazao je Dodik.

On je upitao kako ovi narodi mogu da žive u BiH ako nisu mogli da žive u Jugoslaviji.

Mi nemamo razloga da vjerujemo u BiH i da vjerujemo političkom Sarajevu, nemamo razloga da vjerujemo da je to održivo. Mi moramo da jačamo i gradimo našu Republiku u uvjerenju da je ona jedina garant da živimo ovdje i da ćemo ovdje ostati. Republika Srpska baštini najznačajnije vrijednosti naše borbe za slobodu – naglasio je Dodik.

On je dodao da su Srbi ponosan i karakteran narod i da Srbin nije nikada prihvatio da bude pokoren, a da se ne bori.

Prema njegovim riječima, sve vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma aktivnost međunarodnog faktora je bila uperena protiv Republike Srpske.

– Zaustavili smo to, trpimo određene stvari, moje jeste da trpim, čak negdje imam ponosa što imam sankcije SAD i Velike Britanije – naveo je Dodik.

On je dodao da neće ni da ide tamo i da tamo nema imovine.

– Mi sada zbog Britanaca treba da uđemo u konflikt sa Rusijom, e pa nećemo, naravno da nećemo uvesti Rusiji sankcije – istakao je Dodik.

On je rekao da Britanci uvijek pred izbore šalju specijalce i da je 2018. bila ovdje njihova jedinica da pokuša da napravi ono što njima treba i dodao da je tu opasnost.

– Dodik je već dugo, pomalo sam umoran od svega, ali ono što se nudi kao alternativa sigurno su propast Republike Srpske i zato moramo još jednom da idemo zajedno. Želim da kažem da treba da budemo okupljeni – rekao je Dodik.

On je dodao da ima onih koji neće da budu okupljeni.

– To su oni isti karakteri koji su za vrijeme ustaške vlasti Ante Pavelića sve vrijeme rata bili u njegovoj vladi i u njegovoj vojsci. Bilo je Srba generala i Srba ministara. Te Srbe imamo i danas i zato moramo razumjeti ovo vrijeme – naveo je Dodik.

Napišite Komentar..