Stevandić: Dodiku nije ugrožena samo politička karijera, nego je ugrožen i opstanak i život, i on nije smatrao….

Dodiku nije ugrožena samo politička karijera, nego je ugrožen i opstanak i život, i on nije smatrao “da bi trebao biti neko ko mu odmaže” i da bude okrivljen za ono što bi mu se moglo desiti

Nenad Stevandić, predsjednik stranke „Ujedinjena Srpska“, kazao je kako NSRS glasanjem u vezi eventualnog veta na davanje agremana njemačkom ambasadoru želi poslati jasnu poruku, ali da je protiv “radikalizacije situacije” jer je “zainteresova za njemačke investicije”. Također, govorio je i o razlog odustajanja od kandidature za predsjednika Republike Srpske. Stevandić je naveo kako Dodiku nije ugrožena samo politička karijera, nego je ugrožen i opstanak i život, i on nije smatrao “da bi trebao biti neko ko mu odmaže” i da bude okrivljen za ono što bi mu se moglo desiti, piše N1.

Očekujete li posljedice ako NSRS izglasa veto za davanje agremana njemačkom ambasadoru?

Nadam se da neće, nadam se da će proći i stvari da se stabilizuju. Republika Srpska je pokazala da ima neku vrstu karakter i da je dužna reagovati. Ta Rezolucija koja je usvojena u njemačkom parlamentu nije utemeljena na istini. U Bosni i Hercegovini nema jednog krivca, mogu biti samo tri. Mi smo iz Banjaluke poslali poruku bez obzira da li se ili ne usvoji veto. Ne bih dalje radikalizovao ovu situaciju i sam sam zainteresovan za njemačke investicije. Ne bih želio da se to poremeti, ali sa druge strane treba se pokazati karakter.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje i odzivom građana?

Jako sam zadovoljan. Nismo pravili jedan skup dnevno, nego više njih. Pokazalo se da građani dobro reaguju, sve su sale male, trgovi su plavi, u našim bojama.

U odnosu na prije dvije godine, odlučili ste se za pozitivnu kampanju. Može li se do glasova bez dizanja tenzija?

Mi nismo dizali tenzije, nego su to oni koji su reagovali na naš spot. Na kraju krajeva, sud je presudio u našu korist. Ujedinjena Srpska pokazuje šta je do sad uradila i kako se reaguje u krizi. Sve što smo uradili dobro je odjeknulo.

Koje su projekcije izbornog štaba Ujedinjene Srpske, koliko mandata ćete osvojiti u NSRS-u, koliko u Parlamentu BiH?

U ovom momentu potpuno smo sigurni da možemo u sedam izbornih jedinica napraviti direktni mandat, ne znamo kakva će biti situacija sa kompenzacijskim mandatima. U Parlamentu očekujemo jedan mandat i to je više nego što su nam mnogi predviđali.

Iz vašeg ugla, ko će iz RS-a u Predsjedništvo BiH, a ko na mjesto entitetskog predsjednika?

Mogu da vidim da ne postoji dovoljno energije u kampanji kolega iz opozicije. Vladajuća stranka ima više ljudi na skupovima. Mislim da će biti ozbiljna bitka. Ujedinjena Srpska nema nikakve tajne dilove ni sa kim i ne koristimo prljavi rječnik ni protiv koga. Bit će to jedna mirna kampanja i to je moje lično zadovoljstvo.

Pominjani ste kao potencijalni kandidat za predsjednika Republike Srpske. Ipak, do toga nije došlo. Zašto ste odustali od kandidature?

Nije nikakva tajna. Nadao sam se da će se Dodik kadidovati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tada bi imao veće šanse nego za predsjednika RS-a. Bio sam spreman ‘ukrstiti koplja’ sa Cvijanović i Trivić i nisam se prijavio kad je Dodik odlučio da bude predsjednik Republike Srpske. Shvatio sam da je njemu u posljednje vrijeme ugrožena ne samo politička karijera nego i život i nisam mu htio odmoći.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
PREDSJEDNIK HRVATSKE SUTRA DOLAZI U JEDNODNEVNU POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Klix.ba. Kako je predviđeno protokolom, Milanović Pročitaj više

DŽEMALUDIN LATIĆ: “SDA JE UNIŠTIO ALIJA IZETBEGOVIĆ, ONA VIŠE NE POSTOJI”

SDA je uništio Alija Izetbegović, ona više ne postoji – ustvrdio je, između ostaloga, Džemaludin Latić Gost jučerašnje emisije Polis Pročitaj više

OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više

JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više