Stoltenberg o protuofanzivi Ukrajinaca: “Nešto ovako nikad nismo vidjeli”

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Otkako je pokrenula ofanzivu, Ukrajina se bori da probije učvršćene ruske linije i suočava se sa sve većim kritikama zapadnih medija zbog koncentriranja snaga na pogrešnim mjestima

Ukrajina napreduje u kontraofanzivi pokrenutoj u junu kako bi povratila teritoriju koju je zauzela Rusija, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, iako se to odvija sporo zbog ruskih utvrđenja i minskih polja.

-Ukrajinci postepeno osvajaju. Oni su uspjeli da probiju odbrambene linije ruskih snaga i idu naprijed – poručio je Stoltenberg poslanicima u Evropskom parlamentu.

Otkako je pokrenula ofanzivu, Ukrajina se bori da probije učvršćene ruske linije i suočava se sa sve većim kritikama zapadnih medija zbog koncentriranja snaga na pogrešnim mjestima.

Stoltenberg je kazao kako se mora očekivati da će ofanziva napredovati, samo sporo.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Niko nikada nije rekao da će ovo biti lako. Teško da smo ikada u historiji vidjeli više mina na bojnom polju nego što vidimo danas u Ukrajini. Tako da je bilo očigledno da će ovo biti izuzetno teško – kazao je on.

Ukrajinci napreduju

Ukrajinski zvaničnici prošle su sedmice saopćili kako su njihove snage uspjele da probiju prvu rusku liniju odbrane, ali da su se sada suočile s daljnjim linijama u područjima gdje je Rusija imala vremena da izgradi utvrđenja i minska polja.

-Oni napreduju. Možda ne onoliko koliko smo se nadali, ali postepeno dobijaju na snazi. Nekih stotina metara dnevno, što znači da, kada Ukrajinci osvajaju, Rusi gube tlo pod nogama – izjavio je čelnik NATO-a.

Pohvaljući ukrajinske snage za njihova postignuća na bojnom polju, on je dodao: “Polazna tačka je da je ruska vojska nekada bila druga po snazi na svijetu. A sada je ruska vojska druga po snazi u Ukrajini. To je prilično impresivno za Ukrajince”, prenosi Reuters.