Strani mediji upozoravaju: Dodik i Čović su na tajnom zadatku po direktivi Putina – žele izazvati rat u BiH!

Ona u ovom utjecajnom švicarskom listu piše o aktivnostima saveznika ruskog predsjednika na Balkanu od Viktora Orbana i Rumena Radeva, premijera Mađarske i predsjednika Rumunije, do Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića – predsjednika Srbije i Hrvatske.

Ključni piroman na zapadnom Balkanu za Wolfl je Milorad Dodik.

On uživa neograničenu rusku podršku, često se sastaje s Sergejem Lavrovim i Vladimirom Putinom i radi sve što može na komadanju Bosne i Hercegovine.

Kao dokaz ruske podrške Wolfl navodi da je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov uvijek uz njega, a tu su (često) i ozloglašeni propadnici ruske paravojne plaćeničke formacije Wagner.

Oni su, piše Wolfl za NZZ, obučavali policajce entiteta RS-a, a neki njeni izvori tvrde da su i sada u Banjoj Luci.

Strah od rata se proširio Bosnom i Hercegovinom, sukob između Kosovara i Srba ponovo ključa, reformska vlada u Bugarskoj je pala, dijelom i zato što je podržala čvrst kurs EU protiv Rusije. No, BiH se, s izborima u oktobru, pojavljuje kao posebno ranjivo mjesto na ovoj mapi rizika.

Politički posmatrači i vojni stratezi strahuju da će Dodik proglasiti nezavisnost RS i da bi Putin mogao priznati RS kao zasebnu državu, slično Luganskoj i Donjeckoj oblasti Ukrajine, te potpisati s Dodikom pakt o vojnoj pomoći.

Na taj način Kremlj bi mogao stvoriti problematičnu tačku u Evropi koja bi okupirala EU i NATO i odvratila ih od Ukrajine.

Ukratko, Rusija želi požar na Balkanu, a za Dodika se kaže da je piroman – piše Wolfl.

Ona citira bosanskohercegovačkog stručnjaka za sigurnost Ismeta Fatiha Čančara sa Odbrambenog fakulteta NATO-a u Rimu koji upozorava da se Dodikove aktivnosti moraju shvatiti ozbiljno.

Čančar snažno zagovara ubrzano članstvo BiH u NATO.

Greška koju je NATO napravio sa Ukrajinom kada je godinama obećavao članstvo, ali nije poduzeo korake da to učini, ne bi se trebala ponoviti – prenosi novinarka njegove riječi.Wolfl skreće i pažnju na planiranu izgradnju velikog vojnog aerodroma kod Trebinja, nedaleko od granice s Hrvatskom i grada Dubrovnika.

Na dugoj pisti trebinjskog aerodroma mogli bi slijetati i veliki ruski vojni avioni.

S obzirom na ruski uticaj u Srbiji i Republici Srpskoj, to bi de facto gurnulo proboj Rusije ka moru – objašnjava Čančar.“Rusija raspiruje vatru secesionizma, a prokremljanski Srbi i Hrvati žele uništiti BiH proglašenjem vlastitih nezavisnih država”, piše Wolfl.

Ona ističe da Dodik ima čvrst savez sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH koji “neprestano prijeti “institucionalnim i teritorijalnim preuređenjem” države – odnosno stvaranjem trećeg “hrvatskog” dijela države, a time i raspadom zemlje”.

“Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva.

Njegov HDZ glasao je proteklog proljeća protiv pridruživanja BiH sankcijama EU nametnitim Kremlju zbog agresije na Ukrajinu.

Čoviću pomaže hrvatski predsjednik Milanović.

“Zoki” – kako je Milanović poznat – ne samo da se ističe kao zagovornik Putina u EU (“Rusija je neuništiva”), već se sve više miješa u bosansku unutrašnju politiku. Za Bosnu i Hercegovinu građanska država je “daleki san” i prvo se moraju unaprijediti prava Hrvata, kazao je. ‘Prvo sapun, pa parfem’”, citira Wolfl u tekstu za NZZ predsjednika Hrvatske.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više