STRUČNJACI TVRDE DA BI JAČI ZEMLJOTRES U BIH PORUŠIO STARE ZGRADE ISTO KAO U TURSKOJ

Bosna i Hercegovina treba da strahuje od jakog zemljotresa poput onog u Turskoj i Siriji jer bi stara gradnja stradala isto, ako ne i gore nego u ove dvije zemlje. Stari objekti, posebno austrougarska gradnja, načeti su, prepušteni sami sebi, tvrde stručnjaci.

Međutim, pozitivno je što Sarajevo, ali i veći dio Bosne i Hercegovine ne treba da strahuje da će se u slučaju jačeg zemljotresa objekti novogradnje srušiti kao “kula od karata” kao što je to bio slučaj u Turskoj.

Stanje u BiH, kažu stručnjaci je zadovoljavajuće, jer su dostupni kvalitetniji građevinski materijali, gradnja je bolja, a poštuju se međunarodni standardi.

Iz Federalnog zavoda za geologiju tvrde da se grade sigurniji objekti, te da se vodi računa o mogućim potresima, te se mnogo više ulaže u sigurnost.
Beton je najbolji prijatelj protiv zemljotresa

Isak Medić, statičar za portal UNA ističe da samo poštovanjem zakona, dobrom regulativom, odgovornim projektantima možemo biti bezbjedni.

“Zgrade u Bosni i Hercegovini imaju ‘dobru zaštitu’ protiv zemljotresa beton je najbolji prijatelj protiv potresa. Treba graditi što više od betona. U Turskoj i Siriji je nedostajalo armature. Mene optužuju da sam skup statičar jer ne žalim armaturu”, kaže Medić.

Ističe da u BiH ima još radne snage stručne, te da je ključna stvar napraviti dobar i ozbiljan projekat.

“Tu počinje i završava čitava priča. Treba odabrati dobrog arhitektu, a on će dobrog statičara koji je relavantan”, kaže Medić.
Društvo napreduje mijenjaju se pravila

Iako je seizmička aktivnost na našim područjima visoka, snažno djelovanje zemljotresa se ranije nije uzimalo u obzir prilikom proračuna i projektiranja konstrukcija, pa je tako u bivšoj Jugoslaviji prvi privremeni pravilnik za projektovanje u seizmičkim područjima donesen tek 1964. godine.

Medić kaže da kako društvo napreduje, mijenjaju se pravila i standard.

“Kod nas su ozbiljna pravila za gradnju uvedena poslje skopskog zemljotresa 1964. godine i zemljotresa u Banjaluci 1969. godine. Ti zemljotresi jasno su pokazali nedostatke i greške prilikom projektiranja i izgradnje objekata”, objašnjava Medić.
Što se tiče stare gradnje “oprez na vidiku”

Ističe da svako društvo mora da vodi računa o građanima time što će nametati ozbiljna pravila u gradnji.

“Dakle, što se tiče nove gradnje građani Sarajeva ne treba da strahuju, što se tiče stare gradnje, ‘oprez na vidiku’. Znate teško je kada je u pitanju to kolektivno stanovanje, ljudi tu žive”, kaže Medić, te dodaje da je sreća što Sarajevo nije velika seizimička zona.

“Što se tiče postojećih konstrukcija, a posebno zidanih objekata, njihova ugroženost je najveća. Većina ovih građevina je izgrađena između 50-ih i 80-ih godina prošlog vijeka bez primjene bilo kakvih seizmičkih propisa. Dosta je objekata koji su prepušteni zubu vremena. Stara gradnja je stara, ne treba nikoga kriviti što je tkao bilo, treba kriviti one kad na novo rade, a pogrešno rade”, ističe Medić za portal UNA.

Što se tiče starih kvartova, poput Baščaršije i drugih kulturno-historijskih spomenika, Medić kaže da svaki taj objekat ima svoju priču, te da se tim problemima mora početi baviti, jer se sami neće riješiti.

“Svi ti objekti su načeti, neki su od ranije, devastirani, napšušteni, niko tu nije ni 100 KM uložio. I normalno je da će se u slučaju jačeg potresa porušiti sva stara gradnja. Vidjeli ste šta je bilo u Petrinji, u Zagrebu, sve stare kuće iz austrougarskog perioda su doživjele značajna oštećenja, isto bi bilo i ovdje. Treba se nadati da neće biti ozbiljan potres”, ističe Medić za UNU.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više