Struka u BiH: Djeca su nam nesretna i školu doživljavaju kao bolest

VIJESTI

Nakon masakra u Beogradu u kojem je dječak sa nepunih 14 godina usmrtio devet osoba, od kojih osam svojih školskih kolega, mnogo je otvorenih pitanja. Neka od njih tretirali smo u Novom danu N1. O tome su govorili: Melisa Mizdrak, stručna saradnica ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, Elvira Velić Muftić, pedagogica u OŠ “Safvet Bag Bašagić”, Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja, Nineta Popović, Odjel za komunikacije UNICEF BiH i Mirza Hadžiabdić, načelnik Odjeljenja za prevenciju maloljetničkog prijestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici MUP-a KS.

Poznati profesor geografije Zubić ističe da u prvi mah dešavanje u Beogradu i nije bilo neočekivano.

“Zašto je očekivano? Imate elemente koji permanentno razvijaju razne izme i nije nam dosta svih onih izama 25-30 godina u obliku fašizma i kleronacionalizma koji obiluje medijski prostor, obiluju društvene mreže. Zaboravljamo da se kod djece zbog kvazi kapitalizma i vizuelizacije razvijaju dva ozbiljna izma, a to je izam ako nemaš taj i taj mobitel, ne možeš se družiti s nama, moraš imati tu i tu jaknu, moraš biti materijalno situiran da bi bio s nama. Sjećam se formiranja elitističkih razreda ovdje u Kantonu Sarajevo u pojedinim školama a sa druge strane jedan izam koji mi je još gori a to je izam fizičkog izgleda gdje svaka djevojčica treba da bude Kim Kardashian, muškarac kao neki atleta, a zaboravljamo suštinski da je dijete dijete”, istakao je Zubić.

N1

Prema njegovim riječima, društvo je generalno u problemu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Društvo je trulo, pokazuje znake pucanja”, objasnio je Zubić.

Kako je istakao, u fokusu su mnoge druge stvari osim da se priča o obrazovanju, djeci i njihovim problemima.

“Da se o obrazovanju i odgoju pričalo u zadnjih 25 godina, koliko o formiranju Vlade FBiH zadnjih tri mjeseca, Finska i Singapur bi od nas prepisivali obrazovni sustav”, ilustrovao je Zubić.

“Djeca školu doživljavaju kao bolest”
Elvira Velić Muftić, pedagogica u OŠ “Safvet Bag Bašagić” navodi da je djeci danas veliki pritisak od dobijanja najboljih ocjena

“Naša djeca doživljavaju školu kao bolest. Njima je škola mržnja, strah, nervoza”, navela je Muftić.

Također, navodi da je slika koju društvo kreira loša i da su u konačnici svi nesretni.

“Ovo ovako kako je trenutno nije dobro i nisu samo djeca nesretna, nego kolege i djece”, objasnila je Muftić.

Internet kao mjesto “uzora”
Zubić navodi da se treba preispitati ko su djeci uzori, pogotovo fenomeni sa TikToka i da su se vremena promijenila i da su se, kako objašnjava, krivična djela nekada dešavala na ulici “kada su djeca krala i otimala, a danas se to dešava negdje drugo”.

“Vi nemate djecu na ulici koja će vam napraviti krivično djelo, ali oni rade krivično djelo negdje drugo”, naveo je Zubić.

U konačnici, postoji saglasje da roditelji moraju razgovarati sa djecom i posvetiti se njima.