Student medicine Goran Stojanović ne želi ići iz BiH: Odbio posao u Americi i vratio se u rodni Bratunac

Goran Stojanović iz Bratunca, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Foči i korisnik stipendije američke fondacije „Jericho“, ovog ljeta odradio je praksu u Americi i dobio ponudu da po završetku studija počne raditi u jednoj američkoj klinici.

Međutim, ovaj uspješni student je bez razmišljanja odbio ponudu jer ne namjerava napustiti svoj rodni Bratunac i BiH. Kaže da je prije tri godine počeo primati stipendiju „Jerciho“ fondacije te, od 117 kandidata iz cijelog svijeta, 17 korisnika ove stipendije je iz BiH.

– Stipendija pokriva troškove školovanja, smještaj, džeparac, a tu je uključena i nabavka knjiga jednom godišnje, kao i neke druge studentske potrebe. Program stipendiranja je jednostavan i od studenata se traži da redovno polažu ispite, da dva puta godišnje budu učesnici određenih seminara, kao i da se međusobno druže – kazao nam je Stojanović.

O trošku ove fondacije boravio je šest sedmica u gradu Grand Rapids, u državi Mičigen, gdje je radio u „Spectrum Health Butterworth“ klinici, na Odjelu hitne medicine.

– Praksa je trajala šest sedmica, radio sam četiri dana u sedmici, po osam sati. Odjel hitne medicine ima 90 kreveta i isto toliko soba za svakog pacijenta posebno, sa svom pratećom opremom koja je potrebna za prijem pacijenata. Tu sam radio s više pacijenata nego tokom pet godina fakulteta i stekao sjajno iskustvo – govori Stojanović.

Otvoren poziv
Kaže da je dobio poziv da, kada završi studij, dođe na tu kliniku i radi s njima, što, iz ove perspektive, nije opcija za njega.

– Svako bi poželio raditi u takvom okruženju. Ja, jednostavno, mislim da trebam ostati ovdje i pomoći svom narodu, državu i mjestu u kojem živim – smatra Stojanović.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više

RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više