Kategorije
VIJESTI

SUAD KARAMUSTAFIĆ PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV DAVORA DRAGIČEVIĆA

Suad Karamustafić, dugogodišnji novinar, podnio je krivičnu prijavu protiv Davora Dragičevića zbog njegove kontroverzne i sporne izjave koju je dao u neposrednoj blizini Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Podsjetimo, Dragičević je 25. juna od Općine Centar dobio dozvolu da postavi štand na platou kod Velikog parka, gdje je dao izjavu neprimjerenu za takvo mjesto.

Ovo treba sve zapaliti. I Srbi i Hrvati i muslimani i Romi, svi… Evo, pozivam, sve zapaliti. Sve jednu zgradu, put i ljude, sve zapaliti. Nakaradno. Pa krenuti iz početka – poručio je pokazujući na Spomenik.

U izjavi za Hayat.ba Karamustafić je pojasnio motive i razloge podnošenja krivične prijave.

Prijavio sam Dragičevićevo ponašanje, jer je pozivanjem na paljenje imovine i ljudi (ubijanje) prekršio nekoliko odredbi Krivičnog zakona BiH, prije svih kroz podstrekivanje na terorizam i ugrožavanje opće sigurnost.

To je najmanje što možemo učiniti na ovakvo iživljavanje bivšeg pripadnika genocidne VRS koji je, kako ponosno kaže, “stvarao RS”. Znamo kako je stvorena. Vjerovatno je tokom službovanja u toj terorističkoj vojsci naučio da pali i ubija pa mu je ostao taj refleks, sada vidljiv kod podstrekivanja na to. Živimo jednu novu stvarnost gdje ovakve prijetnje nemaju opštu, odnosno širu osudu javnosti, barem onog dijela koji je svjedočio ovakvom vidu terorisanja stanovništva i ratnih zločina – kazao je Karamustafić.

Dodaje da Dragičević uživa podršku dijela građana Sarajeva koji su bili žrtve četverogodišnje opsade.

Takva osoba ima podršku dijela Sarajeva, dijela žrtava i svjedoka paljenja i ubijanja. I dok tražimo pogrešno izgovorenu riječ kod naših ljudi, normalne su nam prijetnje u stilu Savojskog i Mladića. Ovo je indikator našeg mogućeg kolektivnog poraza. Zamislite drskosti pa je Dragičević svoj performans i prijetnje izvodio i upućivao ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Upravo je tim mališanima prekinuto djetinjstvo zbog onih koji su bili silnici i u tom naletu snage i mržnje palili i ubijali. Dragičević je nedavno ispred sjedišta pravosudnih institucija države pežorativno spominjao dio muslimanske vjerničke populacije. Pitao je zašto se, navodno, loše prema njemu odnose mediji iz RS pitajući “da li sam ja vehabija?” Zaključujemo da ovdje imamo elemente dehumanizacije zbog nečijeg religijskog i identitarnog svojstva. I dok smo nedavno obilježili godišnjice zločina u Višegradu, gdje su palili ljude, Dragičević bi to opet uradio. Barem tako kaže. Kakva “zahvala” Sarajevu, gradu gdje su mu neki donosili iftare. Pozivam policiju, a onda i ostale institucije da odmah poduzmu mjere prema Dragičeviću – zaključio je Karamustafić za Hayat.ba