Kategorije
VIJESTI

SUD U HRVATSKOJ ODBIO MASOVNE TUŽBE PRIPADNIKA HVO-a: “Oni nisu branili Republiku Hrvatsku i ne mogu dobiti status ratnih invalida!”

Završile masovne tužbe iz Hrvatskog vijeća obrane protiv države zbog gubitka statusa HRVI.

Visoki upravni sud Hrvatske je 23. septembra 2020. godine donio ogledni spor prema kojemu “status ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske”.

To znači da pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima Hrvatska već isplaćuje mirovine ne mogu dobiti još i sva prava i povlastice koje imaju hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI), javlja “Jutarnji list”:

10.000 rješenja

Podsjećamo, od 1997. do 2001. godine doneseno je više od deset hiljada rješenja kojima se pripadnicima HVO-a priznalo pravo na osobnu invalidninu na osnovi ranjavanja na “južnom bojištu” (termin koji je Hrvatska vojska u svojim dokumentima koristila za BiH”). Temeljem toga ostvarili su pravo na braniteljsku mirovinu, ali im rješenja kojima se priznao invaliditet nikada nisu uručena, nego su ostala pohranjena u Ministarstvu obrane. Generali Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs tvrdili su kako je to bila politička odluka pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška da se zbrine pripadnike HVO-a koji su ratovali s Hrvatskom vojskom.

Međutim, 2002. godine rješenja su nestala iz Ministarstva obrane, a nakon nekog vremena pojavile su se milionske tužbe u kojima se uz mirovine tražila isplata i svih drugih prava koja imaju RVI.

“Radilo se o 10.007 predmeta koji su bili, kako su to zvali, dio džentlmenskog dogovora. Dogovor je bio da će im se dati hrvatska mirovina, ali da ne traže ništa uz to u smislu invalidnosti, stanova i drugog”, kaže bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić kojemu su stigle nedžentlmenske tužbe s vrtoglavim odštetnim zahtjevima.

“Kako bi im se u Mirovinskom mogao kompletirati predmet, bilo im je izdano fiktivno rješenje o invalidnosti. Ispalo je da je 10.000 ljudi ranjeno isti dan, istoga trenutka na istome mjestu od iste granate”, izjavio je Matić.

“Dva, tri pravnika iz Ministarstva obrane domogla su se tih predmeta i počela nazivati ljude te im nuditi da će ih zastupati i ishoditi im status HRVI. Došlo je više od stotinu tužbi u kojima su se tražili milijunski iznosi, a onda sam to zaustavio”, rekao je bivši ministar branitelja Hrvatske.

Te 2012. godine izmijenjen je Zakon o braniteljima i u članku 42. propisano je da status ratnog vojnog invalida Domovinskog rata može imati samo osoba koja je branila suverenitet Republike Hrvatske, što je isključivalo pripadnike HVO-a. Nakon toga je Ministarstvo branitelja počelo poništavati rješenja kojima su pripadnici HVO-a dobili status HRVI.

Izvinjenje zbog tužbi
Dragan Radić, predsjednik Hvidre HVO-a, ranije je za hrvatske medije dao izjavu kojom se ogradio od “145 pripadnika HVO-a koji su tužili Hrvatsku i tražili milijunsku odštetu”.

“Naš je stav da ne možeš tužiti državu koja te hrani. Nas deset tisuća pripadnika HVO-a koji ostvarujemo pravo na mirovinu poštuje dogovor napravljen još prije 15-ak godina. Ne tražimo nikakvu odštetu, a posebice ne milijunsku”, govorio je 2012. godine Radić.

Mislilo se da je samo stotinjak osoba žudilo za povlasticama koje nosi status HRVI, no podaci Županijskog državnog odvjetništva u Splitu pokazuju da su čak 942 pripadnika HVO-a tužila državu Hrvatsku jer su im poništena rješenja o statusu HRVI. Da je to prošlo njima, izvjesno je da bi isti status tražilo i preostalih devet hiljada.

Glavni sekretar Ministarstva hrvatskih branitelja, Ivica Akmadža, kaže da su 2013. godine rješenja o statusu HRVI proglašena ništavim. Tvrdi da zbog njih država nema nikakvu štetu jer nisu bila na isplati.

“Pripadnici HVO-a koji su imali ta rješenja nisu imali status hrvatskih branitelja, a to je potvrdio i Visoki upravni sud”, ističe Akmadža.