SUSJEDI SE MASOVNO NAORUŽAVAJU: Hrvatska kupuje moćni raketni sistem protivzračne odbrane!

REGION
Podijelite sa prijateljima:

Mistral 3 je prijenosni raketni sistem s infracrvenim navođenjem namijenjen za obaranje letjelica i projektila na visini do tri km

Hrvatska je krenula u modernizaciju svoje protivzračne obrane. Na jučerašnjoj sjednici Vlada je odobrila kupovinu raketnog sistema protivzračne odbrane kratkog dometa Mistral zajedno s pripadajućim raketama, u vrijednosti od 542.161.056,27 kuna, odnosno 71,9 miliona eura. U taj iznos uključen je i PDV.

Ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade pojasnio je da je zbog agresije Rusije na Ukrajinu i pada besposadne letjelice u Zagrebu nabava raketnog sistema protivzračne odbrane kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja Oružanih snaga u kratkoročnom razdoblju. Nakon što je Ministarstvo odbrane organiziralo prezentacije više proizvođača te provelo raščlambu ko je u najkraćem vremenu u stanju isporučiti ovaj PZO-sistem, izbor je pao na francuski Mistral koji proizvodi kompanija MBDA missile systems. Ponuda Francuske dobila je na jačini s obzirom na to da je ugovorom o prodaji 12 aviona Rafale Francuska odobrila donaciju lansera Mistral, za zaštitu zrakoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale.

Osim lansera u paketu donacije je i paket logističke podrške koji uključuje specijalne alate i ispitnu opremu, rezervne dijelove, tehničku dokumentaciju i tehničku podršku, kao i obuku za operatere i tehničare Oružanih snaga koja je već provedena u Francuskoj.

U samoj odluci Vlade ne navodi se koliko će Francuska donirati lansera niti koliko će ih kupiti zajedno s raketama. No, Jutarnji list je još prije mjesec i pol dana najavio ovu kupovinu. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska bi u konačnici kupila lansera za opremanje pet punjenja sistema protivzračne odbrane kratkog dometa.

Kako je na sjednici Vlade otkrio ministar Banožić, dogovoreni paket predviđa isporuku raketa Mistral 3 i lansera sistema kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sistemom za šifriranu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju komandovanja i upravljanja. Također je osiguran i paket integrirane logističke podrške, koji uključuje specijalni alat i ispitno-mjernu opremu, inicijalni komplet rezervnih dijelova, tehničku dokumentaciju, vježbovne rakete, obuku osoblja prema načelu “obuka obučavatelja” i tehničku podršku proizvođača te garanciju u trajanju od 12 mjeseci po isporučenoj opremi.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prema neslužbenim informacijama, isporuka prvih lasera Mistral 3 bila bi krajem sljedeće godine. Cjelokupni naručeni sistem Hrvatska bi platila u sljedećih pet godina. Već ove godine bit će plaćeno 16.155.000 eura ili 121.719.847,50 kuna; u 2023. godini 17.687.157 eura ili 133.263.884,42 kune; u 2024. godini 12.471.705 eura ili 93.968.061,32 kune; u 2025. godini 23.823.510 eura ili 179.498.236,10 kuna; u 2026. godini 1.819.766 eura ili 13.711.026,93 kune.

Mistral 3 je prijenosni raketni sistem s infracrvenim navođenjem namijenjen za obaranje letjelica i projektila na visini do tri kilometra. Rakete se mogu ispaljivati s ramena, s posebnih stalaka s po dvije rakete, ali i s brodova, helikoptera i vozila. To znači da bi ih Hrvatska vojska mogla koristiti na brodovima, vozilima Patria i na helikopterima Blackhawk. U kontekstu nabave ovog sistema iznimno je važna informacija da Francuska donira lansere za zaštitu zračne baze Pleso, gdje će novi avioni biti smješteni te da će sistemi stići krajem sljedeće godine, dakle nekoliko mjeseci prije dolaska prvih Rafalea koji bi trebali stići početkom 2024. godine. Serijska proizvodnja Mistrala počela je 1989. godine, a danas ga koriste vojske 27 zemalja. Ovaj sistem u regiji dosad su kupile Sjeverna Makedonija i Srbija.

Prema ranijim najavama ministra odbrane Hrvatske, nakon kupovine sistema kratkog dometa ići će se u nabavku protivzračnog sistema srednjeg dometa. Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo obrane i Glavni štab razgovaraju s Francuskom o kupovini sistema VL MICA. Riječ je o kopnenom protivzračnom sistemu srednjeg dometa koji koristi raketu “ispali i zaboravi”. Domet rakete je između 20 i 30 kilometara, težina rakete je 113 kilograma, s bojnom glavom od 12 kg te ima Thalesov AD4A radar. Brzina joj je 3 macha (više od 3000 kilometara na sat). Ugovor o nabavci ovog sistema mogao biti potpisan sljedeće godine te biti isporučen 2026. godine.

U posljednjih godinu dana ovo je već četvrti veliki ugovor o opremanju Hrvatske vojske. Nakon ugovora o kupovini borbenih aviona, ugovorena je nabava vozila Bradley, vojne terenske bolnice Role 2B, i sada protivzračnog sistema kratkog dometa. Prema neslužbenim informacijama, u toku su vrlo ozbiljni pregovori oko realizacije nabavke dva nova izvanobalna ophodna broda.

(Jutarnji list)