Kategorije
VIJESTI

SUTRA NASTAVAK SUĐENJA ATIFU DUDAKOVIĆU

Tužilaštvo BiH Dudakovića i dr. tereti za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.

Cilj napada, kako je navelo Tužilaštvo, nije bilo samo osvajanje vojnih ciljeva nego etničko čišćenje teritorije, sistematsko uništavanje imovine, te plansko i organizovano uništavanje oko 38 pravoslavnih vjerskih oibjekata.

Tužilaštvo BiH je naznačilo da je Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Republike BiH naređivao, planirao, dogovarao i podstrekivao zločine i progon stanovnika srpske nacionalnosti.

Inače, optužnicom se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, civila uglavnom starije dobi i ratnih zarobljenika, te uništavanja 38 hramova, crkava i drugih vjerskih objekata.

Odbrana prvooptuženog Dudakovića, advokat Asim Crnalić, ustvrdio je da je kvalifikacija UZP-a koji je iznijelo Tužilaštvo BiH besmisleno.

Ročište je zakazano za 13.30 sati, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

CrnaHronikaInfo

Napišite Komentar..