SVAKO SPOSOBAN ZA RAD U NJEMAČKOJ MORA RADITI: Uskoro bi se mogli kažnjavati oni koji neopravdano odbiju ponuđeni posao, a primaju pomoć

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Konzervativna opozicija u Njemačkoj traži od vlade restriktivnije kriterije za pomoć nezaposlenima i predlaže da se kazne oni koji neopravdano odbiju ponuđeni posao, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

“Nešto se hitno mora promijeniti u politici potpore za nezaposlene”, rekao je u petak za dpa potpredsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Carsten Linnemann. „Trebalo bi uvesti radnu obvezu za nezaposlene koji stvarno mogu raditi.

Prema njegovom prijedlogu, nezaposlene koji ne nađu posao u roku od šest mjeseci općina bi trebala upućivati ​​na rad “osim ako za to postoji opravdan razlog”, primjerice ako je nezaposlena osoba na školovanju ili prekvalifikaciji.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ako neko iz Zavoda neopravdano odbije ponuđeni posao, nastavio je Lineman, prema jednoj procjeni Ustavnog suda, pomoć se može smanjiti i do 30 posto.

“Taj manevarski prostor se mora iskoristiti, kao i mogućnost da se pomoć isplaćuje u robi umjesto u novcu”, dodao je.

“Svako ko je radno sposoban i prima socijalnu pomoć u Njemačkoj ima obvezu raditi. Inače naš sustav socijalne skrbi gubi smisao”, zaključila je političarka.

CDU je bio na vlasti 16 godina, sve do poraza na izborima u septembru 2021. Sada već mjesecima ponovno vodi u anketama popularnosti, daleko ispred Socijaldemokratske stranke kancelara Olafa Scholza piše Fenix-magazin