Svetlana Broz stigla iz Beograda, Gradimir Gojer u Sarajevu poručio: “Moramo biti dostojni svojih predaka, veličanstvenog Mula-Mustafe Bašeskije”

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu je otvorena manifestacija „Gradimir Gojer – pola stoljeća u teatru i književnosti“. U čast ovog priznatog pozorišnog reditelja, književnika i kritičara postavljena je i izložba koja je prikazala bogat umjetnički opus ovog rođenog Mostarca koji je život proveo u Sarajevu.

Grad u srcu

“Osjećam se sarajevski, ja sam Sarajlija ostao i tijelom i dušom.

I kad sam van Sarajeva, ja sam u Sarajevu jer Sarajevo je u mom srcu, ono je izgradilo moju karijeru i to se ne zaboravlja – rekao je Gojer za Avaz.

Jučer je prošetao sarajevskim ulicama nakon dvije godine te nam je u neformalnom razgovoru otkrio da nije bio oduševljen onim što je vidio, a na naš upit koliko smo danas izgubili sebe, kaže “puno”.

“Puno smo izgubili sebe, sada govorim kao Sarajlija, nije stvar u ruralizaciji grada, nego je stvar u tome što mlade generacije koje dolaze ne shvataju dubinu “sarajevštine”.

Mi moramo biti dostojni svojih predaka, veličanstvenog Mula-Mustafe Bašeskije, za čiji sam ljetopis predložio, a što nikad, naravno, u Sarajevu nije usvojeno, da se štampa i dijeli svim učenicima osnovnih škola – istakao je Gojer.

Bogat opus

Otvorenju su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog, diplomatskog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Svetlana Broz je za ovu priliku stigla iz Beograda te je pročitala pismo Esada Durakovića, koji je trebao otvoriti manifestaciju, ali je zbog više sile bio spriječen da to učini.

Inače, iza Gojera je bogat umjetnički opus, angažman i doprinos kulturi naše zemlje.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više