Teče rok za potvrdu Dodikove optužnice. Morat će dolaziti pred sud koji ne priznaje, po tužbi organa kojeg ne prihvata

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:
Dodiku, ako Tužilaštvo BiH dokaže djelo, prijeti i do pet godina zatvora, no za njega možda i dramatičnija kazna bila bi zabrana političkog djelovanja

Današnjom odlukom Suda BiH počeo je ponovo teći rok za potvrdu ili odbacivanje optužnice protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Naime, nakon dužeg čekanja, jutros je konačno održana sjednica Opšteg vijeća Suda BiH (kojeg čine sve sudije), a koje je odlučivalo o zahtjevu odbrane Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić Dedović.

Dodik je tražio njeno izuzeće zbog navodne pristrasnosti, a ustvari cilj je bio odugovlačenje u čemu je djelimično uspio.

No, jednoglasnom odlukom svih sudija (30 je bilo prisutno) takav zahtjev je odbačen i sutkinja Ćosić Dedović odlučivat će o prihvatanju ili odbijanju optužnice koju je protiv Dodika diglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Time ja faktički ispucana i posljednja pravni lijek kojim je Dodik mogao odugovlačiti odlučivanje i na kraju moguće procesuiranje.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Sutkinji Ćosić Dedović tako od danas ponovo počinje teći rok i on je prema nekim računicama osam dana.

U tom roku, ona bi trebala ili potvrditi ili odbiti optužnicu. Ukoliko je potvrdi – kreće procesuiranje Dodika.

Dodiku, ako Tužilaštvo BiH dokaže djelo, prijeti i do pet godina zatvora, no za njega možda i dramatičnija kazna bila bi zabrana političkog djelovanja što nove odredbe Krivičnog zakona BiH (a koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt) predviđaju.

Za Dodika bi ipak prije toga vjerovatno veće poniženje bilo to što bi se uopće morao odazvati na ročište u Sudu BiH koje on ne priznaje i konstantno tvrdi da on nije predviđen po Dejtonskom ustavu, baš kao ni Tužilaštvo BiH koje ga tuži.

Dodik se, pak, i ranije odazivao na pozive Tužilaštva BiH, prije svega po istrazi vezanoj za kupovini vile na beogradskom Dedinju, a koju koči upravo zvanični Beograd time što ne dostavlja dokumentaciju koju je BiH zatražila po međunarodnoj pravnoj pomoći. I tad je predsjednik RS pokazivao jake znake nervoze, a kako će tek biti ako bude morao doći pred sudiju?