Kategorije
VIJESTI

TEGELTIJA PORUČIO DA O SUDBINI SRBA NE ODLUČUJU DRUGI: “Prioritet da bude borba za dejtonska prava Republike Srpske”

Srbima u Republici Srpskoj prioritet treba da bude borba za svoja i dejtonska prava Srpske da o njihovoj sudbini ne bi odlučivali drugi”, ocijenio je savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je rekao da Srbi ne treba da budu naivni, pasivni, opušteni, uljuljkani u priču o BiH kao državi dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da to niko ne može promijeniti.

“Ako se Srbi opuste”, smatra Tegeltija, “postaće bezlični građani sa periferije BiH o čijoj sudbini i životu odlučuje neko drugi, daleko od njih”.

 

On je ukazao kako su Hrvati 1995. godine i bili potpuno institucionalno ravnopravni i konstitutivni, a da se danas bore za minimum minimuma, za prostu egzistenciju kao politički faktor u Federaciji BiH i BiH.

Tegeltija je dodao da Hrvati, koji inače nisu naivan narod, danas plaćaju cijenu te lakovjernosti, opuštenosti, povjerenja i uljuljkivanja u dejtonska prava koja im kao niko ne može oduzeti.

“E pa može i hoće, ako se opustite. Shvatili su to danas na bolan način, došli su u situaciju da više ne odlučuju sami o sebi i da čekaju milostinju nekakvog Kristijana Šmita, a sve to znajući da je Hrvatska, njihova matična država punopravna članica EU u dobrim odnosima sa SAD”, naglasio je Tegeltija.

SB