Kategorije
VIJESTI

TEŽAK UDARAC ZA ČOVIĆEVOG PRIJATELJA: U ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske se vraća ljuti protivnik ministra Grlić Radmana

Po informacijama Nacionala, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije se žalilo na presudu Upravnog suda te će Sabljak od utorka ponovno biti na svom radnom mjestu.

U sedmici kada bi se u Saboru trebalo glasati o povjerenju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, taj je ministar u vladi Andreja Plenkovića doživio težak poraz koji će opozicija zasigurno iskoristiti kao argument u pokušaju njegova opoziva, piše zagrebački  “Nacional”.

Naime, kako je doznao “Nacional”, na posao bi se u utorak trebao vratiti iskusni hrvatski diplomat Damir Sabljak, koji već niz godina upozorava na korupciju u hrvatskoj diplomatiji. Nakon što su ga prvo bivša ministrica Marija Pejčinović Burić, a potom i aktuelni ministar Gordan Grlić Radman udaljili iz službe, Sabljaka je Upravni sud vratio na posao, čime je dao za pravo opoziciji, prije svega Mostu, koja je tvrdila da se protiv Sabljaka provodi progon zato što je ukazao na korupciju.

Po informacijama Nacionala, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije se žalilo na presudu Upravnog suda te će Sabljak od utorka ponovno biti na svom radnom mjestu.

altFoto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iako je teško očekivati, piše “Nacional” da će opozicija u Saboru skupiti dovoljno ruku za opoziv ministra vanjskih poslova, sigurno je da će slučaj Sabljak biti jedan od glavnih argumenata u saborskoj raspravi, s obzirom na to da je upravo i slučaj tog diplomate jedan od razloga zbog kojih je opozicija i zatražila opoziv Gordana Grlića Radmana.

Naime, borba za Sabljakova prava obilježila je djelovanje Mosta u proteklih nekoliko godina. Zbog cijelog slučaja potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja zatražio je i ostavku ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Sve je krenulo kada je Damir Sabljak 2017. podnio prijavu tvrdeći da ima dokaze za korupciju i trošenje proračunskog novca u ambasadama RH u Washingtonu i Canberri. Nakon podnesene prijave udaljen je iz diplomatske službe, ali ga je sada nadležno ministarstvo, temeljem presude Upravnog suda, moralo vratiti na posao.

“U Hrvatskoj, zemlji u kojoj ljudi koji otkrivaju korupciju budu progonjeni, ovo je velika pobjeda. Koruptivna klika mora otići s vlasti. S ovog mjesta ministra Gordana Grlića Radmana mogu pozvati samo na ostavku”, poručio je Grmoja.

altDamir Sabljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

U četiri godine, koliko traje proces u ovom slučaju, Upravni sud srušio je dva rješenja Ministarstva i šest odluka Službeničkog suda. “Time je poslana poruka da je ministar Gordan Grlić Radman donio nezakonitu odluku kada je Damira Sabljaka, bez saslušanja i bez da je s njim razgovarao o tom slučaju, udaljio iz službe”, izjavio je Nikola Grmoja nakon što je objavljena presuda.

Postupak na Upravnom sudu održan je iza zatvorenih vrata, zbog predstavke Sabljaka, bivšega glavnog tajnika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, da Ministarstvo i Državno odvjetništvo sudjeluju u prikrivanju korupcije. Upravni sud je svojedobno poništio odluku Službeničkog suda i tadašnje ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić te Sabljaka vratio na posao, ali je njezin nasljednik, ministar Grlić Radman, ponovno donio odluku o Sabljakovu udaljenju iz službe, da bi i njegovu odluku u konačnici srušio Upravni sud.

U međuvremenu je Sabljak napokon svjedočio i u DORH-u, nakon što se ta institucija godinama pravila da njegove optužbe za korupciju ne postoje. Ostaje vidjeti hoće li DORH u ovom slučaju podići kakve optužnice i hoće li neko odgovarati za korupciju u hrvatskoj diplomaciji.

Napišite Komentar..