Kategorije
VIJESTI

TUŽILAŠTVO BIH: NEĆEMO VODITI ISTRAGU PROTIV KOVAČEVIĆA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA; ON: ŽRTVA SAM SARAJEVSKIH MEDIJA

Savjetnik Milorada Dodika, Radovan Kovačević, rekao je da se nakon odluke Tužilaštva BiH neće voditi istraga protiv njega zbog “negiranja genocida” a potom je, kako kaže, uslijedila “ozbiljna hajka u sarajevskim medijima te se vrši ozbiljan pritisak na Tužilaštvo”.

Kovačević je rekao da je uložena žalba na takvu odluku Tužilaštva, da traže da Tužilaštvo pokrene proces protiv njega i da ga osude na barem šest mjeseci.

On je rekao da postoji istraga protiv velikog broja ljudi, među kojima je i on, koji su prijavljeni, ali je poručio da političke kvalifikacije ne mogu biti prihvaćene i da se srpski narod ne može ućutkati da govori istinu.

Kovačević je podsjetio da ga je prijavilo nekoliko ljudi i organizacija, a da je nedavno Tužilaštvo BiH objavilo da neće voditi istragu protiv njega jer su utvrdili da nikog nije imao namjeru da uvrijedi, niti je raspirivao mržnju ili pozivao da ponovi i počini bilo kakav zločin.

Kovačević je za TV Tanjug rekao da su se obraćali i Christianu Schmidtu i da vjerovatno očekuju da ga i on osudi.

– Sve to pokazuje u kakvim okolnostima Srbi žive u BiH, ali u čitavom okruženju, ako se stavi u kontekst i ovaj događaj oko posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu – rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da uvažava i iskreno žali sve žrtve ratnog zločina u Srebrenici.

– Ali, ne možemo da prihvatimo jednu takvu političku kvalifikaciju i to je nešto od čega mi nećemo odstupiti – rekao je Kovačević.

On je podsjetio na nedavnu izjavu Vučića da nikada nije dovoljno, ma koliko srbijanski državnici iskazali pijetet prema žrtvama Srebrenice, nego da jedino žele da čuju tu kvalifikaciju kako bi se na osnovu toga izvršio dodatni pritisak na Republiku Srpsku i da se RS, na kraju, kao genocidna tvorevina ukine.

– Ne. Republika Srpska se nikada neće ukinuti. Srpski narod ni u Srbiji, ni u BiH, Republici Srpskoj ili na bilo kojem drugom mjestu neće se ućutkati. Mi ćemo govoriti i dalje ono što je istina i što su naši stavovi, uvažavajući sve i poštujući sve. Od toga ne planiramo da odustanemo. Nastavljamo da se borimo za slobodu našeg naroda, za istinu. A mi iz RS nastavljamo da se borimo za slobodu naše države RS – rekao je Kovačević.

On je rekao da je “i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić bio u Srebrenici, kao i Vučić, koga su zamalo ubili, kao i tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik”.

Kovačević je rekao da je NSRS “odmah po donošenju antidejtonske i antiustavne odluke posljednjeg visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka o kažnjavanju negiranja genocida, izglasala da to ne važi u RS i da se neće primjenjivati”.

On je izrazio ogorčenje da je Ustavni sud BiH, u kojem tri stranca i dva Bošnjaka preglasavaju Srbe i Hrvate, umjesto da ponište Inzkovu odluku, poništilo zakon Narodne skupštine Republike Srpske.

CrnaHronikaInfo