U BEOGRADU KLJUČA SVE: Na desetine hiljada nezadovoljnih građana ustalo protiv Vučićevog režima, traže se ostavke (FOTO + VIDEO)

REGION
Podijelite sa prijateljima:

Peti po redu protest “Srbija protiv nasilja” počinje ispred Skupštine Srbije, a šetnja će se odatle kretati Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka gdje će demonstranti zatvoriti krug oko Predsjedništva. Na današnjem skupu će govoriti proslavljeni glumci Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić, piše Nova.rs.

Maričić: Zar je mitng važniji od ljudskog života?

“Nećemo da zaboravimo Momčila Vučkovića sa Kosova koji je otišao na miting nade, taj autobus mu nije pružio nadu, već ga je odvezao u smrt. Na tom putu nije mu pružena adekvatna medicinska pomoć, iako je sanitetsko vozilo išlo sa autobusima – ostavljen je sam. Pa gdje im se žurilo? Na miting? Zar je mitng važniji od ljudskog života? Nakon četiri dana u komi, Momčilo nas je napustio, bio je samo jedan od nas, domar koji je u školi radio samo 20.000 dinara i zaslužio je bolje”, naveo je glumac Hadži Nenad Maričić.

alt

Nenad Hadži Maričić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Plakat sa Vučićevim likom lebdi u vazduhu

Na protestu je u vazduh pušten plakat sa likom predsjednika Aleksandra Vučića na kome piše “Vučiću odlazi”.

alt

Vučićev plakat lebdi (Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs)

“Narodni štab” ponovo ispred kapije Televizije N1

Nekoliko desetina građana, koji se predstavljaju kao “Narodni štab”, stigao je ispred kapije Televizije N1, gdje drže govore preko ozvučenja i ometaju rad novinara.

alt

Glumci se okupljaju ispred Ateljea 212

Srbijanski glumci koji su posljednjih dana bili meta napada i vrijeđanja predstavnika vlasti, a zbog učešća na protestima “Srbija protiv nasilja”, okupljaju se ispred pozorišta Atelje 212. Oni će se priključiti građanima koji će danas peti put za redom ustati protiv nasilja u Srbiji.

 

alt

Studenti dolaze na protest sa Trga republike

Grupa studenata krenula je sa Trga republike ka Skupštini Srbije gdje će se pridružiti protestu “Srbija protiv nasilja”.

alt

Građani se okupljaju ispred Skupštine

Građani su počeli da se okupljaju ispred Skupštine Srbije, a jedan od transparenata koji se tamo mogu videti je “Ne može polusvet da ima ceo svet”.

Šta sve treba da znamo o protestu

Nakon otvorenog napada na glumačku profesiju, predstavnici ove grane umjetnosti odlučili su da se njihov glas još više čuje, pa će se na protestu “Srbija protiv nasilja” obratiti Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić. Osim njih, okupljenima će se obratiti voditelji Ivan Ivanović i Zoran Kesić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je za Nova.rs, povodom najave da će govoriti na predstojećem protestu “Srbija protiv nasilja”, da aktuelna vlast u svom stalnom podsticanju raskola u narodu pokušava da podijeli i glumce, te da vrijeđa sve građane koji protestuju tvrdnjom da su izmanipulisani od strane opozicije.

Ovo je ruta protesta

alt

Stigla podrška od evroparlamentarca pred protest

Podršku protestu danas su na velikom kongresu Evropske zelene partije u Beču pružili evroparlamentarac i kopredsednik Evropske zelene partije Tomas Vajs i bivši poslanik Evropskog parlamenta i član Saveta Evropske zelene partije, Rasmus Nordkvist.

alt

 

Ispred Ajfelovog tornja održan skup „Srbija protiv nasilja“

„Šta je smiješno?“, „Odliv mozgova je uz vas“, „Ribnikarci protiv nasilja“, „I ti reci dosta“, „Ugasi mrak“. To su neke od poruka koje su danas stigle iz Pariza.

alt

Naime, grupa studenata, sadašnjih i nekadašnjih, koji su iz Srbije, a studiraju u Parizu, danas su se okupili u Francuskoj prijestonici kako bi pružili podršku demonstrantima u Beogradu. Tu su i neki bivši učenici „Ribnikara“. Tu je i jedan Francuz. Došao je iz solidarnosti prema svojim prijateljima i prema Srbiji.

Upozorenje Srđana Milivojevića pred protest

Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević rekao je da ima informacije da će režim na današnjem protestu “Srbija protiv nasilja” pokušati da ubaci neku od rijaliti učesnika kako bi intervjuisao prisutne građane. Nešto ranije, na Twitteru je predsjednik pokreta “Ljubav, vjera, nada” Nemanja Šarović saopćio je da vlast planira da na događaj pošalje “bivše zadrugare i robijaše”.

Pet pozivnica koje je vlast poslala pred veliki protest

alt

(Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Antonio Ahel/M.K./A.K./ATAImages)

Svjedočili smo montažama i podsmjehu vrha države kad se govorilo o broju okupljenih na protestu, uvredama poput onih koje iznio predsjednik Aleksandar Vučić, kad je okupljene na skupu “Srbija protiv nasilja” nazvao “hijenama i lešinarima“, a zatim se sa najviših funkcija u državi ovakav odnos “prenio” na prorežimske medije i na narodne poslanike koji iz dana u dan pokušavaju da diskredituju učesnike i organizatore protesta.

“Režim u panici, ispunjava jedan po jedan zahtjev, građani se ohrabruju”

Kopredsjednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da treba da ispuni zahtjeve protesta, a ne da institucije poput škola šalje na privremeni odmor.

Koji su zahtjevi protesta

Jedan od zahtjeva protesta jeste oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promocije nasilja i nemorala, smjenjivanje svih članova Saveta REM-a, kao i zabranu štampanih medija koji promovišu nasilje i objavljuju lažne vijesti i krše novinarske kodekse, kao i ukidanje svih reality programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Organizatori protesta traže i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i prihvatanje ostavke ministra obrazovanja Branka Ružića.