U HNS-u ŠUTE, KAO NE ZNAJU: Komšić je dobijao glasove i u Hercegovini; U rodnom gradu Borjane Krišto, Livnu, dobio je…

VIJESTI

U hercegovačkim općinama sa dominantno hrvatskim stanovništvom Komšić je osvojio blizu 11.000 glasova.

Željko Komšić, prema nepotpunim podacima koje je do sada objavila Centralna izborna komisija BiH postao novi član Predsjedništva BiH sa oko 25.000 glasova prednosti nad protivkandidatkinjom Borjanom Krišto, koju je kandidovao HNS.

Ono što HDZ, ali i ostale članice HNS-a prigovaraju Komšiću je da nema podršku u Hercegovini. Međutim, ove njihove tvrdnje su samo djelimično tačne. Naime, iako je u ovom dijelu zemlje dobio zanemariv broj glasova, ako se izuzme Mostar, Komšić je ipak u svakoj od općina ostvario određeni rezultat. Ukupno je u hercegovačkim općinama, u kojima je Krišto ostvarila dominantnu pobjedu, Komšić dobio blizu 11.000 glasova.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

U ovaj broj nisu uračunate općine u Hercegovini sa većinski bošnjačkim stanovništvom, poput Konjica ili Jablanice, kao ni općine iz srednje Bosne sa većinski hrvatskim stanovništvom poput Prozora-Rame, Kiseljaka ili Kreševa.

Očekivano, najviše glasova dobio je u Mostaru, 8.391. Sljedeća općina po broju glasova koje je dobio Komšić je Stolac sa 899 dobijenih glasova. Ne tako loš rezultat Komšić je ostvario i u rodnom gradu Borjane Krišto Livnu, gdje je osvojio 585 glasova, ali i u Čapljini gdje je dobio 548 glasova.

Evo koliko je glasova Komšić dobio u svakoj od hercegovačkih općina i gradova.

Mostar 8.391

Stolac 899

Livno 585

Čapljina 548

Tomislavgrad 178

Ljubuški 66

Široki Brijeg 52

Grude 47

Čitluk 38

Kupres 33

Neum 19

Posušje 18

Ravno 8.

(Oslobođenje)