UDIK SPOMINJE I DODIKA: “Ratna dešavanja u Buči i Hersonu podsjećaju na ratne zločine u Brčkom, Foči, Višegradu, Srebrenici ili Prijedoru. Identičan scenario, lažna opravdanja agresora…”

-Iako lider SNSD-a to negira, Bosna i Hercegovina se pridružila paketima sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije čime se ipak svrstala u red zemalja koje proziru podle namjere najveće države naše planete – poručuju iz UDIK-a.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na prvu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu, poručivši da se kao aktivisti za ljudska prava protive onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i Bosnu i Hercegovinu, po mjeri ruskih ideja.

– Pozivamo političke lidere naše zemlje i međunarodnu zajednicu da više rade na suzbijanju ovakvih ideja, na zaustavljanju rata, te jačanju solidarnog društva temeljenog na demokratiji i evropskim vrijednostima. Ovim putem izražavamo solidarnost sa svim žrtvama ruskog režima, a posebno s ukrajinskim narodom – istakli su iz UDIK-a u saopćenju za javnost.

Navode da je za njih, kao predstavnike civilnog društva, ukrajinski rat podsjećanje na rat protiv Bosne i Hercegovine. To je sjećanje na, dodali su, opsadu bosanske prijestolnice.

-Ratna dešavanja u Buči i Hersonu podsjećaju na ratne zločine u Brčkom, Foči, Višegradu, Srebrenici ili Prijedoru. Identičan scenario, lažna opravdanja agresora, sve u cilju uništenja jednog multietničkog društva – poručuju iz UDIK-a.

Kako podsjećaju, godina je dana od početka invazije, hiljade je mrtvih, milioni raseljenih. Konflikt je izazvao najveću pometnju u Evropi nakon 1945. godine. Ukrajina je, podvlače, samo vrhunac zla kog je ruski predsjednik Vladimir Putin godinama gradio u Gruziji, Čečeniji, Moldaviji, ali i u Rusiji.

-Ne smijemo zaboraviti proces protiv Pussy Riota, kao ni uskraćivanje prava ruskoj LGBT zajednici. Također, 2021. godine, sudskom je odlukom spriječen daljnji rad Međunarodnog društva Memorial i Centra za ljudska prava Memorial koje su među najistaknutijim organizacijama za ljudska prava u Rusiji. Januara 2023. sud je u Rusiji ugasio i Moskovsku Helsinšku grupu (MHG), najstariju rusku organizaciju za ljudska prava osnovanu 1976. Ovim potezima vlada nastoji ugušiti sve moguće glasove neslaganja te osim organizacija progoni ili hapsi brojne opozicione ličnosti – navodi UDIK.

Nažalost, kako ističu, Putinova djela nailaze na odobravanja u mnogim nedemokratskim režimima u svijetu.

-Iako lider SNSD-a to negira, Bosna i Hercegovina se pridružila paketima sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije čime se ipak svrstala u red zemalja koje proziru podle namjere najveće države naše planete – poručuju iz UDIK-a.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više