Ugledni američki profesor David Pettigrew pisao visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Raditi na postavljanju spomen-obilježja žrtvama zločina u Kalinoviku”

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitet Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na univerzitetu Yale David Pettigrew pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da pomogne na uspostavi spomen-obilježja na nekadašnjim mjestima zatočenja i strijeljanja u Kalinoviku.

Pettigrew podsjeća da je zbog zločina u Kalinoviku, Žalbeno vijeće Suda BiH osudilo bivšeg komandanta Taktičke grupe Kalinovik Ratka Bundala na 22 godine zatvora, komandira Stanice milicije u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku Neđu Zeljaju na 15 godina zatvora te pripadnika VRS-a i komandira straže koji je upravljao logorom Barutni magacin Đorđislava Aškrabu na sedam godina zatvora – javlja Fena.

Uslijed ovih zločina, napominje Pettigrew, bošnjačko stanovništvo u Kalinoviku je sa oko 30 posto u 1992. godini, smanjeno na dva posto.

Kako dalje navodi, u pasusu 331. presude Žalbenog vijeća potvrđuje se da su Bošnjaci u Kalinoviku bili “neposredne žrtve” krivičnog djela progona, s obzirom da su bili izloženi zatvaranju, deportaciji, zastrašivanju i teroru te seksualnom nasilju i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje te ubistvima i silovanjima.

Značajno je, kaže Pettigrew, da se presudom utvrđuje da su “posredne žrtve” ovih zločina “njihove porodice, njihove zajednice, te svi pripadnici ljudskog roda s obzirom da zločini protiv čovječnosti predstavljaju prijetnju i povredu ljudskog dostojanstva”.

– I zaista, s obzirom da krivična djela počinitelja predstavljaju povredu našeg ljudskog dostojanstva, nedozvoljavanje postavljanja spomen-obilježja žrtvama u Kalinoviku je i povreda našeg ljudskog dostojanstva.

To predstavlja uvredu cijelom čovječanstvu i kršenje osnovnog ljudskog prava na memorijalizaciju.

Danas pozivam visokog predstavnika da zajedno sa udruženjem ‘Istina Kalinovik ’92’ radimo na uspostavljanju spomen-obilježja na nekadašnjim mjestima zatočenja i strijeljanja u Kalinoviku, uključujući i Barutni magacin, Osnovnu školu Miladin Radojević i Tuzlakovu štalu – ističe Pettigrew u pismu visokom predstavniku.

Pored toga, smatra da bi se koncentracioni logor Barutni magacin trebao sačuvati kao spomen-obilježje i moguća lokacija muzeja u cilju edukacije budućih generacija kako bi se spriječilo ponavljanje strašnih zločina.

Profesor Pettigrew također, u znak sjećanja na žrtve i u skladu sa zakonom BiH o zabrani veličanja osuđenih ratnih zločinaca, poziva visokog predstavnika da ukloni mural s Ratkom Mladićem na ulazu u Kalinovik.

Mural posvećen nekom osuđenom nacističkom ratnom zločincu bi bio, podvlači on, neprihvatljiv u bilo kom evropskom većem ili manjem gradu.

– Ovaj mural je ovdje neprihvatljiv. On predstavlja okrutnu provokaciju s prijetnjom ponavljanja užasnih zločina – poručuje Pettigrew, zahvalivši udruženju “Istina Kalinovik ‘92” koje imaju hrabrosti da se bore za ljudska prava te za istinu i memorijalizaciju.

-Potičem visokog predstavnika Schmidta da podrži njihovu izuzetno važnu borbu protiv negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Žrtve iz Kalinovika, a posebno one čiji posmrtni ostaci još nisu identificirani, uključujući doktora Abdurahmana Filipovića, Avdiju Škoru i Salku Vranovića, ne smiju biti zaboravljene. Sjećamo ih se zajedno s članovima njihovih porodica koji su ih voljeli – poručio je profesor Pettigrew.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više