UGROŽENO POSLOVANJE NAMJENSKE INDUSTRIJE U FEDERACIJI BiH: Staša Košarac ne da dozvole UNIS-u za izvoz municije u Bugarsku, Srbija ne da barut za Binas…

Skoro u istom periodu, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je kompaniji sa Pala dozvolu za izvoz u Bugarsku.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac blokira rad namjenske industrije u Federaciji BiH. Zbog odluka ministra Košarca, direktno su ugroženi ugovori BINAS-a i UNIS Grupe vrijedni više od trideset miliona maraka. Istovremeno, Košarac izdaje sve potrebne dozvole firmama iz Republike Srpske, piše “Istraga.ba”.

Priča počinje 7. decembra 2022. godine, kada sarajevska kompanija UNIS Group podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u Bugarsku. u pitanju su milionske količine municije kalibra 12,7 i 5,56 milimetara. Prema dokumentaciji, kupac je kompanija Alguns Ltd iz Sofije. Ova bugarska kompanija, objavljivano je ranije, blisko je sarđivala sa američkim Pentagonom na programima naoružavanja i obuke  sirijskih pobunjenika.

Dva dana nakon što je Unis Group poslao zahtjev, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojim rukovodi ministar Staša Košarac zatražilo je “dopunu dokumentacije”. Kada su stigli svi potrebni dokumenti, Košarac 12. januara ove godine traži novu dopunu dokumentacije.

“U svrhu potvrđivanja krajnjeg korisnika i krajnje upotrebe robe neophodno je dostaviti dokument nadležnih organa Republike Bugarske kojim se potvrđuje da predmetna roba neće biti dalje izvezena bez prethodnog odobrenja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ili izvršiti korekcija uvoznog certifikata u dijelu u kojem se navodi svrha izvoza”, navedeno je u dokumentu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućenom Unisu 12. januara ove godine.

 

Da pojednostavimo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH traži da se bugarska firma kao kupac i Bugarska kao država u koju UNIS namjerava izvesti municiju obavežu da robu neće dalje izvoziti bez saglasnosti ministra Staše Košarca.

Prema informacijama Istrage, proizvodnja municije koja je trebala biti izvezena je u završnoj fazi. No, Košarac ne dopušta UNIS-u da izveze ovu municiju.

Skoro u istom periodu, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je kompaniji sa Pala dozvolu za izvoz u Bugarsku. U pitanju je dozvola izdata firmi Smart Energo Sistemi d.o.o. Pale po kojoj je bugarskoj firmi Transmobile ltd Sofija izvezena vojna oprema vrijedna milion maraka. Jedan od suvlasnika firme sa Pala je ruski državljanin Oleg Oleynikov.

alt

 

Ovoj kompaniji sa Pala ministar Košarac nije tražio potvrdu bugarskih vlasti da kupac Transmobile ltd Saofija, inače kompanija  registrovana za preprodaju oružja, neće dalje prodavati oružje. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dozvolu za izvoz je izdalo 29. decembra 2022. godine.

altDozvola firmi sa Pala za izvoz u Bugarsku

Dakle, ono što ne dopušta UNIS-u, Košarac dopušta firmi sa Pala. Ali, nije ovo jedini udar na namjensku industriju Federacije BiH. Bugojanski Binas u ovom trenutku ne može realizirati većinu svojih ugovora jer kompanija iz Srbije “Milan Blagojević Namenska” iz Lučana navodno nema na stanju barut koji je do sada uredno isporučivala bh. namjenskoj industriji. Prema informacijama Istrage, Binas sada pokušava nabaviti barut iz Francuske, ali je pitanje da li će uspjeti ispoštovati rokove za isporuku svojih proizvoda.

Osim ova dva slučaja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nekoliko je puta opstruiralo izdavanje izvoznih dozvola vogošćanskom Pretisu. No, te dozvole su nakon nekoliko intervencija, na kraju, ipak, izdate, piše “Istraga.ba”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više