Kategorije
VIJESTI

Ukrajinci najavljuju veliku prekretnicu u ratu: Sklonite se, slijedi silovita protuofanziva

Ukrajina je pozvala saveznike da pošalju više oružja dok se njezine snage ukopavaju, u nadi da će zaustaviti rusko vojno napredovanje kroz istočnu regiju Donbas, dok je glavni ukrajinski pregovarač rekao da se približava prekretnica u sukobu.

Signalizirajući da Kremlj nije raspoložen za kompromis, predsjednik Vladimir Putin rekao je da sankcije protiv Rusije zbog invazije koju je pokrenula u veljači riskiraju uzrokovati “katastrofalne” poraste cijena energije.

Njegov najviši diplomat Sergej Lavrov sukobio se sa zapadnim kolegama na sastanku G20 u Indoneziji, gdje su pozvali Rusiju da dopusti Ukrajini da otpremi svoje blokirano žito u svijet koji je sve gladniji.

Ruski izaslanik u Britaniji je u međuvremenu rekao da je malo izgleda za povlačenje iz dijelova Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Veleposlanik Andrej Kelin rekao je Reutersu da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo vjerojatno da će se povući s južne obale.

Ukrajina će na kraju morati sklopiti mirovni sporazum ili “nastaviti kliziti niz ovo brdo” u propast, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškom ruskom granatiranju gradova i sela na prvim linijama u istočnoj regiji Donbas uoči očekivanog prodora radi osvajanja teritorija.

Ukrajinska pješačka jedinica na cesti prema gradu Siversku, čiji su pripadnici razgovarali s Reutersom, razmještena je uz rub dubokog zemljanog rova prekrivenog balvanima i vrećama pijeska i branjenog tek mitraljezima.

U dijelovima regija Harson i Zaporožje na jugu pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvala je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu.

“Molim vas, otiđite – naša će vojska početi osvajati ova područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I bit će vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju djeca”, izjavila je Irina Vereščuk.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje sa ratišta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proveo je dan u posjetu bolnici u Dnjipru i obilasku obrane u regijama Dnjepropetrovsk i Krivi Rih.

Mihajlo Podoljak, ukrajinski glavni pregovarač u zastalim pregovorima s Moskvom, rekao je da je ruska vojska prisiljena na stanku u operaciji zbog gubitaka i na dopunu.

“Jasno je da moraju preraspodijeliti stvari, dovesti nove postrojbe i oružje, i to je jako dobro. Prekretnica počinje poprimati oblik jer mi pokazujemo da ćemo napadati skladišta i zapovjedne centre”, rekao je Podoljak ukraijnskoj televiziji 24 Channel.

Riječi ambasadora Kelina dale su uvid u potencijalnu završnicu Rusije – prisilnu podjelu koja bi bivšeg sovjetskog susjeda ostavila bez više od petine njezina postsovjetskog teritorija.

Eskalacija rata moguća je, rekao je Kelin.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da im je potrebno više vrhunskog zapadnog oružja kako bi ojačali odbranu.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u petak novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan do 400 miliona dolara, uključujući četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke mobilnosti (HIMARS) i više municije.

Zelenski je na Twitteru zahvalio Bidenu na HIMARS-u i granatama, za koje je rekao da su prioritetna potreba.

Sjedinjene Države počele su isporučivati ​​precizni raketni sustav Ukrajini prošlog mjeseca nakon garancija da ih neće koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji. Kijev je HIMARS-u pripisao uspjehe na bojnom polju.

“Kada su stigli, ruski ratni stroj mogao je odmah osjetiti njihov učinak”, rekao je Reutersu Oleksij Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Dodao je da je veća vojna pomoć Zapada od vitalnog značaja.

Na sastanku ministara vanjskih poslova G20, američki državni sekretar Antony Blinken predvodio je napore da se pritisne Rusija. U subotu se sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Jijem i očekuje se da će ponoviti upozorenja Pekingu da ne podupire ruski rat.

Lavrov je u petak napustio sastanak, osuđujući Zapad zbog “bjesomučne kritike”.

Visoko na popisu zabrinutosti G20 je isporuka žitarica iz Ukrajine kroz luke koje su blokirane ruskom prisutnošću u Crnom moru i rudnicima.

Ukrajina je veliki izvoznik, a humanitarne agencije upozoravaju da će se mnoge zemlje u razvoju suočiti s nestašicom hrane ako zalihe ne stignu do njih.

Blinken je pozvao Rusiju da pusti ukrajinsko žito, rekao je zapadni dužnosnik.

“‘Ukrajina nije vaša zemlja. Njezino žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebali biste pustiti žito van‘”, rekao mu je Blinken.

Otkako je Rusija u februaru započela ono što naziva specijalnom operacijom demilitarizacije Ukrajine, gradovi su pretvoreni u ruševine, hiljade su ubijene, a milioni raseljeni.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da Rusija ničim izazvana otima zemlju.

Ruske snage zauzele su velik dio teritorija na jugu Ukrajine i vode rat iscrpljivanja u Donbasu, istočnom industrijskom središtu koje se sastoji od pokrajina Lugansk i Donjeck.

Napišite Komentar..