Kategorije
SVIJET

Ukrajinski teretni zrakoplov srušio se u sjevernoj Grčkoj; prevozio oružje iz Srbije

Ukrajinski teretni zrakoplov Antonov (AN-12) srušio se u subotu u sjevernoj Grčkoj u blizini Kavale, objavila je grčka uprava za civilno zrakoplovstvo, a prenosi Reuters.

Avion je poletio iz Srbije i letio je za Jordan. Prve informacije govore da je pilot tražio dopuštenje za hitno slijetanje zbog kvara motora, ali zrakoplov nije uspio stići do zračne luke. U jednom od motora aviona tijekom leta izbio je požar za koji se vjeruje da je uzrok nesreće, rekli su dužnosnici. Zrakoplov se srušio na poljoprivredno zemljište između dva sela.

Teretni avion AN-12 prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja namjenjenog Bangladešu kao krajnjem korisniku, priopćio je u nedjelju srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović, a prenosi Hina.

U padu zrakoplova poginulo je svih osam članova posade i oni nisu bili državljani Srbije, rekao je Stefanović. On je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da je u zrakoplovu bilo 11,5 tona tereta koji su činile minobacačke osvjetljavajuće mine i školske mine, a da je proizvođač oružja tvrtka iz Srbije “Valir“. Stefanović je odbacio nagađanja da je naoružanje bilo namijenjeno Ukrajini rekavši da je ukrajinska tvrtka bila samo vlasnik zrakoplova.

Ministar je tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu ocijenio “zlonamernim i štetnim za Srbiju”, koja iako kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. “Avion je poletio oko 20,40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša”, rekao je ministar. Naglasio je da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za naoružanje iz Srbije za Ukrajinu ili u Rusiju.

“Zrakopolovi kojim se transportira ta oprema velikog su kapaciteta i njih je proizvodio bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Ruski i bjeloruski zrakoplovi zbog međunarodnih sankcija ne mogu prevoziti naoružanje, a ukrajinski se zbog situacije u toj zemlji ne mogu vraćati u Ukrajinu i tamo slijetati. Zrakoplovi ove vrste angažirani su diljem svijeta za prijevoz te robe”, rekao je Stefanović novinarima.

Napišite Komentar..