Umro Ramiz Nukić, sakupljač kostiju žrtava genocida u Srebrenici

VIJESTI

Stigla je tužna vijest da je umro dobri čovjek Ramiz Nukić, iz sela Buljim na području općine Bratunac, koji je više od 20 godina, šumskim stazama, miniranim i nedostupnim područjima, tragao za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Vijest je redakciji portala Radiosarajevo.ba javio Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici.

 

“Znam da ste pisali o Ramizu više puta. Nažalost, otišao je na Bolji svijet”, kazao nam je Šabanović.

Dobri čovjek Ramiz Nukić svoj život je posvetio pronalaženju posmrtnih ostataka, kojih je Institutu za traženje nestalih predao skoro 300. Iako je teško živio, nikada nije tražio novac za sve što radi.

 

Ranije je portal Radiosarajevo.ba prenio poruku Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, koji je na Twitteru uputio apel da se pomogne Ramizu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Nikad ovo ne radim. Ali sad hoću da vas sve zamolim da pomognete koliko god možete. Ramizu toliko dugujemo svi”, napisao je Suljagić.

U akciju pomoći bila se uključila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je potvrdila da je Grad Sarajevo izdvojio određena sredstva za liječenje Ramiza.

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenice godinama je u šumama u blizini kuće sakupljao kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije.

U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne “Bukve”, vratio se sa porodicom 2004. godine. Od tada pa do svoje smrti u šumama je pronašao do na stotine posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila. Ni miniran teren nije ga spriječio u potrazi.

Vrijeme dženaze i ukuopa bit će objavljeni naknadno.