UREDNIK NA AL JAZEERI BALKANS PROZIVA KANTONALNOG PREMIJERA: “Forto gdje su pare za subvencije plina, ako nisu otišle na kapitalne projekte?”

VIJESTI

Urednik televizije Al Jazeera Balkans Mirza Čubro, oštro je reagirao na izjave premijera Kantona Sarajevo i lidera Naše stranke Edina Forte da u budžetu KS nema novca za subvencioniranje plina za građane, a uslijed velikih poskupljenja.

Čubro je na svom Facebook profilu napominje da je budžet za 2022. veći za 250 miliona KM u odnosu na 2021. godinu i pri tome se čudi kako Forto može tvrditi da nema novca za subvencije.

 

Njegov status prenosimo u cjelosti:

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kaže da kantonalna vlada nema novca za subvencioniranje cijene plina jer, kako kaže, postoje zakonske obaveze koje je preuzela i koja mora finansirati. Forto, pojašnjava, da postoji više obaveza koje su preuzete ali pominje samo jednu, a to je isplata naknade porodiljama od po 1000 KM mjesečno. Prema statitističkim podacima u Kantonu Sarajevo mjesečno se rodi između 350 i 400 beba. Ako uzmemo najveći broj rođenih od 400 beba mjesečno i to pomnožimo s iznosom naknade na godišnjem nivou dobit ćemo cifru od oko 58 miliona KM. Budžet KS za ovu godinu u odnosu na 2021. veći je za 250 miliona KM. Prošle godine bilo je novca za subvencije, ove nema pa i dalje stoji pitanje: Gdje su pare? Za kapitalne projekte nisu otišle, jer se oni finansiraju kreditima uz simbolično učešće budžetskih sredstava. Koga zanima vise detalja, ima ih u izvještajima ministarstva finansija KS”.